Vijf moslims staan terecht bij de Derby Crown rechtbank in Groot-Brittannië voor het aanwakkeren van haat tegen homo's. Drie daarvan zijn de eerste veroordeelden onder een nieuwe wet die dit strafbaar maakt. De maximumstraf hiervoor is zeven jaar. De andere twee mannen worden 10 februari berecht.

De mannen verspreidden pamfletten voor de jaarlijkse Gay Pride met de titel: "De doodstraf." Op de folder was er een man met een strop om de nek te zien en stond er te lezen dat homo's naar de hel gaan. De enige vraag die er volgens pamfletten nog bestond, was hoe die doodstraf uitgevoerd diende te worden. Door verbranding, steniging of door het gooien van een persoon van een hoog gebouw. Een van de pamfletten kwam in handen van een politieagent die de zaak aan het rollen bracht.

Voor een veroordeling moest de jury zeker zijn dat het hier niet alleen een belediging betrof, maar dat de pamfletten ook bedreigend waren en haat aanwakkeren. Verscheidene homo's uit Derby getuigden voor de rechtbank dat ze zich door de boodschap wel degelijk geterroriseerd voelden.

Volgens de veroordeelden was het hun doen en plicht om anderen te waarschuwen dat de samenleving waarin we nu leven en de acceptatie van homo's, voor een tsunami of andere ramp zou kunnen zorgen. "Mijn plicht als moslim is het informeren van anderen over God's woord. En het verspreiden van de boodschap over wat God van homoseksualiteit denkt," aldus een van de mannen.

AN