RalbagWoedend heeft de groep orthodoxe Joden gereageerd op de schorsing van Ralbag. Ze stuurden een e-mail naar de Volkskrant waarin men het verbijsterend noemt dat de rabbijn in ons land het recht wordt ontzegt zich uit te spreken over eeuwige religieuze waarheden. "In Israël en de VS zijn zelf in deze tijd waarin de politieke correctheid op hol geslagen is, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van Godsdienst in ieder geval nog heilig."

Een van de ondertekenaars van de omstreden verklaring over homoseksualiteit, Rabbijn Pruzansky uit New Jersey, weet wel waar het probleem ligt. "De Nederlandse maatschappij is zo tolerant, met legale en open prostitutie en sterk afnemende huwelijkstrouw, dat het voor Joden in zo'n omgeving onmogelijk is de morele boodschap van de Thora te omarmen."

Ronnie Eisenmann, voorzitter van de Nieuw Israëlitische Hoofdsynagoge ziet in teksten als die van Pruzansky het bewijs dat de handtekening van Ralbag onder de omstreden verklaring van zo'n club over homoseksualiteit misplaatst is.

Aan het NRC laat Ralbag weten dat hij zijn leven niet zeker is in Nederland. Dat is de reden dat hij afgelopen zondag niet op is komen dagen voor een gepland gesprek met de Joodse Gemeente Amsterdam. Uit welke hoek het gevaar komt, wil Ralbag niet zeggen. "Maar misschien kunt u het zelf raden," aldus de rabbijn die op dit moment met zijn gezin in Israël verblijft.

AN/Bron: De Volkskrant