Waarom de Academy slechts negen films heeft genomineerd in de belangrijkste categorie, 'Beste Film', is ook een raadsel. De grootste verrassing is het ontbreken van TinTin en de nominatie van Extremely Loud and Incredibily Close, een film die in Nederland helaas pas in maart verschijnt. De film Hugo, geregisseerd door Martin Scorsese, heeft de meeste nominaties in de wacht gesleept (11). Scorsese was eerder succesvol tijdens de Academy Awards met de film The Departed.

De prijzen voor acteerprestaties gaan dit jaar in elk geval niet naar Leonardo DiCaprio (J. Edgar) en de eerder genoemde Ryan Gosling (Drive, Crazy Stupid Love, The Ides of March). George Clooney, Jean Dujardin, Meryl Streep en Michelle Williams die alle vier een Golden Globe wonnen, zijn ook genomineerd voor een Oscar.

Er is een kleine kans dat België met een gouden beeldje terugkeert uit Los Angeles op 25 februari. De film Rundskop is een van de vijf genomineerde films in de categorie 'Beste buitenlandse film'. De Iraanse film Jodaeiye Nader az Simin is echter de gedoodverfde kandidaat. 

Bekijk de volledige lijst met nominaties hieronder of ga naar de website van IMDB.

Kristiaan