Voor de negentiende keer brengt de Canadese poëet Leonard Cohen een album uit. Old Ideas is, anders dan de titel wellicht doet vermoeden, geen verzamelalbum. In elk geval niet in traditionele zin. Op Old Ideas maakt Cohen, inmiddels alweer 77, een muzikale reis langs zijn carrière. Zowel de kenmerkende gitaarstijl van ‘The Partisan’, als de meer recente keyboardsound van ‘Dance Me To The End of Love’ zijn te horen. De songteksten die in de nummers centraal staan, heeft Cohen door de jaren heen verzameld en geperfectioneerd.

Songs from the Road
In de jaren sinds Dear Heather heeft Leonard Cohen niet stilgestaan, zeker niet op privévlak. Hij werd opgelicht door zijn voormalig manager die er met bijna al zijn geld vandoor ging. Deze actie trok de Canadees, die inmiddels zijn dagen sleet als monnik in een spiritueel klooster, terug het podium op. In 2008 begon de tour die wereldberoemd werd dankzij de dvd's 'Live in London' en 'Songs from the Road'. Nummers van de poëet werden opnieuw uitgevonden, met oude en nieuwe muzikanten. Onder andere Javier Mas en Dino Solo werden aan de band van Cohen toegevoegd. De nadruk verschoof van zang naar muziek. Het zorgde voor een uitverkochte tour en ongekende verkoopaantallen. Dik in de 70 en eindelijk wereldwijd erkend als topartiest.

Met voor een deel dezelfde bezetting als tijdens de tour, ging Cohen terug te studio in. Zoals we van hem gewend zijn, werkt Cohen met uitstekende achtergrondzangeressen. Ditmaal niet alleen Sharon Robinson, maar ook de Webb Sisters, Dana Glover en zelfs de legendarische Jennifer Warnes zingen mee. De vrouwelijke stemmen voegen rust toe aan de onstuimige stem van de leadzanger zelf.

Mogelijk vervolg
Cohen’s stem is lager dan ooit. Dat geeft een humoristisch effect als hij de eerste zin van ‘Lullaby’ zingt (‘Sleep baby, sleep’), maar veel vaker geeft het de diepgang aan zijn teksten over de moeizaamheid van relaties, duisternis en het onvermijdelijke einde. Toch is Old Ideas een positief album en de keuze voor ‘Different Sides’ als slotnummer hint naar een mogelijk vervolg. Men dacht immers na Dear Heather ook al dat het zijn laatste werk zou zijn, en daarvoor werd niet eens meer verwacht dat Ten New Songs zou verschijnen. Tussen dat album en de voorganger zat ook ruim tien jaar.

En is het de moeite waard? Jazeker! Cohen lijkt door zijn carrière heen beter en beter te worden. Old Ideas is een subliem album met uiteenlopende nummers die allemaal zijn opgebouwd uit een perfecte balans tussen tekst en melodie. De sfeer van de meest recente tour is overduidelijk terug te horen op Old Ideas en dat zal ervoor zorgen dat dit Cohen's meest geprezen cd tot nu toe zal worden.

WIN! Gay.nl verloot drie exemplaren van 'Old Ideas'. Mail win@gay.nl wat jouw favoriete songtekst van Leonard is en waarom. Vermeld gebruikersnaam, naam en adres. Let op, Goldmembers krijgen voorrang!

Luister naar de nieuwe nummers 'The Darkness' en 'Show me the Place'

Kristiaan