Margaret Court

De inmiddels zeventigjarige Margaret Court, die in de jaren zestig en zeventig menig Grand Slam heeft gewonnen en geldt als één van de meest succesvolle Australische sporters en een icoon in het vrouwentennis, verklaarde eind vorig jaar dat ‘homoseksuelen aan verwerpelijke seksuele handelingen doen’ en dat ‘de onnatuurlijke en ongezonde relaties van homoseksuelen niet in aanmerking komen voor de verbintenis van het huwelijk’.

'Rainbow Fascism’
Verschillende homorechtenorganisaties en bekende openlijk homoseksuele Australische sterren, schrijvers en politici hebben Court daarop beschuldigd van haatzaaien. Inmiddels hebben een aantal onder hen de organisator van de Australian Open opgeroepen om de naar Margaret Court vernoemde tennis-arena van naam te veranderen. De openlijk lesbische tennisiconen Billy Jean King en Martina Navratilova hebben in een reactie laten weten dat een brug te ver te vinden. Wat hen betreft gaat de discussie over mensenrechten, en niet over ‘de ouwerwetse denkbeelden’ van Margaret Court. Bernie Finn, een conservatieve liberale politicus, heeft de homoactivisten achter de oproep inmiddels beschuldigd van ‘rainbow fascism’: ‘Het zijn extremisten die de homogemeenschap meer schade toebrengen dan helpen’.

Margaret Court op haar beurt heeft inmiddels verklaard zich slachtoffer van een haatcampagne te voelen, terwijl ze naar haar idee ‘slechts datgene verwoordt wat in de Bijbel staat’. Ook gaf ze aan niets tegen homoseksuelen te hebben. Homoseksualiteit daarentegen wijst ze resoluut af.

Inmiddels hebben al zo’n tweeduizend mensen via de facebook-pagina ‘Rainbows Over Margaret Court Arena’ hun steun uitgesproken voor de geplande regenboogactie die aanstaande vrijdag zal plaatsvinden.  

Bron: Gay News Netwerk/The Australian/Starobserver

JD