Jeetje, tien lange jaren alweer. Hadden jullie dat ooit verwacht?
Nou, eerst niet hoor. Het begon natuurlijk gewoon als test. Ik vond het wel meteen leuk toen ik binnenkwam als deelnemer. Toen ik zelf als vrijwilliger en later in de organisatie aan de slag ging, had ik wel door dat het steeds groter was. Er is en was blijkbaar behoefte aan. En deze groei lag ook steeds meer in de lijn der verwachtingen.


Hoe ziet zo’n dag op kamp bij jullie er nou eigenlijk uit?

Heel normaal eigenlijk. Gewoon zoals elk ander zomerkamp. We doen vooral heel veel leuke dingen.  En voeg daaraan toe dat het er genoeg ruimte is voor iedereen om zijn of haar verhaall te doen. Of dit nou in groepsverband is of een op een. Het is allemaal heel erg vrij, niks moet en alles mag. Hoewel er natuurlijk wel een aantal regels zijn over contact tussen de deelnemers.

Is er eigenlijk een specifiek verhaal dat je is bijgebleven?

Dit jaar wordt mijn zesde jaar dat ik mee ga als begeleider of als onderdeel van de organisatie. Daarvoor ben ik twee keer meegeweest als deelnemer. Ik heb, als begeleider, ooit een heel goed gesprek met iemand gehad die na afloop zei: “Bedankt Melvin, eindelijk durf ik dit verhaal na twee jaar te vertellen.” Dat iemand zo blij is na het doen van zijn verhaal, dat doet je goed.

Voor wie is het kamp nou eigenlijk bedoeld?

In principe voor jongeren tot 25 jaar. We hebben er ook geen ondergrens bij bedacht, want je bent er natuurlijk niet op elke leeftijd al mee bezig. Soms mogen jongeren ook niet van hun ouders, dat blijft altijd een probleem. Dan winnen ze informatie in en blijkt later dat ze toch niet mogen. Wij staan echter altijd open voor vragen van ouders. Maar het  blijft toch lastig als je bijvoorbeeld nog niet uit de kast bent, want dan moet je ze het eerst vertellen, voordat je uberhaupt meekan.

En een saillant detail, bloeit er wel eens wat moois op tussen de deelnemers?
Haha, ja! Een volmondige ja! Natuurlijk, je leert leuke mensen kennen waar je gezellige dingen mee doet en waar je in principe altijd wel iets mee gemeen hebt.

En jij dan?

Ik heb het misschien ook wel eens een beetje meegemaakt.. Maar bovenal ben ik heel erg blij met de vrienden die ik op kamp heb gemaakt. Vrienden waar ik overigens nu nog steeds mee uitga.

Kijk, dat zijn mooie verhalen!


Omdat wij ook graag van een deelnemer horen hoe het er aan toe gaat op zo’n kamp, belden we heel kort met Mr Gay Netherlands Thom Goderie.

Hoe heb jij het daar eigenlijk gehad, Thom?

Helemaal geweldig! Het heeft me echt geholpen met het hele ‘uit de kast kom’-proces! Ik was toen alleen voor mijn ouders uit de kast, namelijk. Het was zo’n verademing om met mensen samen te zijn die allemaal in hetzelfde schuitje zitten! Echt een aanrader dus.
Geinteresseerd? Het Hojokamp vindt dit jaar plaats van 12 t/m 16 augustus en meer informatie vind je op www.hojokamp.nl!

CF