AeroflotMaxim Kupreev is een 25-jarige steward en werkt voor Aeroflot, de grootste Russische luchtvaartmaatschappij. Om de heersende antihomosfeer op zijn werkplek te verbeteren, besloot Kupreev een holebi-organisatie binnen Aeroflot op te richten. Gevolg was dat de leidinggevenden Kupreev geboden te trouwen met een vrouw. Zo niet, dan zou hij ontslagen worden.

De oprichting van een homoseksuele groep binnen Aereflot werd aangekondigd op 20 juni 2011. De oprichter, Kupreev, gaf aan dat de groep zou vechten tegen discriminatie op basis van seksualiteit of genderidentiteit. Ook wilden ze zorgen voor erkenning van de partners van homoseksuele werknemers.

De volgende dag vertelde de officiële woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij, Irina Dannenberg, aan het Franse persbureau AFP dat er geen speciale homogroep bestond binnen Aeroflot. Volgens haar moet men het persoonlijke en zakelijke leven gescheiden houden.

Kupreev kreeg eind vorig jaar een ultimatum, het aangaan van een heteroseksueel huwelijk of het verliezen van zijn baan. Eind 2011 trouwde hij met zijn schoolvriendin Sofia Mikhailova. Zij kreeg hierdoor het recht op 10% korting tijdens vluchten met Aeroflot en de andere bedrijfsprivileges. Om te trouwen met Kupreev moest Mikhailova echter eerst haar huwelijk met Grigoriy Andreykin beëindigen.

Volgens homorechtenactivist Alekseev is Aeroflot schuldig aan het verbreken van een echt huwelijk en het creeëren van een schijnvertoning. Samen met andere Russische activisten wil hij dan ook protesteren voor het Aeroflot-kantoor in Moskou.

AN