OMG wat is mijn jaar goed begonnen op fashion-gebied. De eerste maand is net voorbij en ik schrijf dit verhaaltje met een dikke modieuze smile op mijn gezicht (nee daar zijn geen foto's van, bedenk dat beeld zelf maar). Ik kom net terug van de laatste show van Amsterdam Fashion week. Wat een talent hebben we toch in Nederland op ontwerpgebied! Naast de commerciële shows was er ook veel ruimte voor nieuw en jong talent. Nieuw en jong is overigens niet hetzelfde; er waren dames van behoorlijke leeftijd die een show aanboden en toch pas voor het eerst op de fashion week stonden. 

Ik ben met name gaan kijken naar de shows voor heren. Dat was altijd een ondergeschoven kindje, want: dames verkopen nou eenmaal beter. Dit jaar echter was het bijna fifty fifty verdeeld. De dames waren net in de meerderheid op de catwalk, maar de mannen wonnen wat betreft de bezoekersaantallen. Zeker de show van het modemerk Cast Iron was druk bezocht door, ik kan wel zeggen, heel veel lekkers! Zaten we bij eerdere shows nog modieus te wezen tussen in veren gestoken dames en in kettingen gebonden modemiepjes (ikzelf), nu was ik zelf totaal overdressed met mijn zwarte bontlaarzen. Alleen maar mooie mannen van minstens 1.80 meter in gebreide truien en stampschoenen. Jammer is wel dat deze mannen dus gewoon opvolgen wat er in de folder van het betreffende merk getoond werd, maar heerlijk waren ze! En eerlijk is eerlijk: als je uitgenodigd wordt een show te bezoeken is het netjes iets van de betreffende ontwerper aan te trekken, of in dit geval van het modelabel.

Buiten deze zeer commerciële shows, die ook moeten plaatsvinden om de hoge kosten van het evenement te betalen, was de openingsshow van Sjaak Hullekes wondermooi. Een bomvolle zaal genoot van de door dansers gepresenteerde underwear-lijn van Hulles. Sjaak timmert al een tijdje goed aan de weg en presenteerde verder een collectie met schitterende gekleurde hoeden, sjaals, een eigen schoenenlijn, mooi gesneden shirts, jasjes en pantalons. Na even bijgekomen te zijn met een glas bubbels was het feest: Bas Kosters gaf de kleurigste en heftigste show van de hele fashionweek! Niet altijd even draagbaar maar het maakt je zeker blij als het aan je voorbij komt. En dat is ook wat waard! De show van Bas werd afgesloten met topmodel Valentijn de Hingh, die een trouwjapon vol telefoons droeg en met Bas rennend over het plankier ging gevolgd door een meute wild gekleurde modellen.

Over Valentijn gesproken, deze geweldige dame won eerder deze maand de Elle Style Award voor Stijlvolste BN-er. Met haar 1.90 meter hoog was het nog flink lastig haar te interviewen voor OutTV, maar het is gelukt en ze meldde dat ze enorm trots was en hoopt nog eens op de cover van de Elle te komen. Dat lukt haar vast! Voor mijzelf was het nog behoorlijk rennen om de Elle styleawards te halen en fashion week mee te maken want ik had een klein modemomentje in Marrakech. Ik presenteerde daar een aantal creaties voor dames. En wow, wat is Marrakech gaaf! Ga erheen! Ondanks dat het winter is, wat betekent dat het 's avonds echt flink afkoelt, is het overdag heerlijk t-shirt weer. De mensen zijn er vriendelijk, het eten heerlijk, de stad sprookjesachtig. Fata Morgana van de Efteling is er niks bij, want daar stinken de kamelen niet ( hier ruik je ze flink). 

Al met al een heerlijke modemaand kan ik wel zeggen. Trek een muts over je oren en geniet mee van februari!

Allan Vos