Maxim Kupreev is een 25-jarige steward en werkt voor Aeroflot, de grootste Russische luchtvaartmaatschappij. Om de heersende antihomosfeer op zijn werkplek te verbeteren, besloot Kupreev een holebi-organisatie binnen Aeroflot op te richten. Gevolg was dat de leidinggevenden Kupreev geboden te trouwen met een vrouw. Zo niet, dan zou hij ontslagen worden.

De oprichting van een homoseksuele groep binnen Aereflot werd aangekondigd op 20 juni 2011. De oprichter, Kupreev, gaf aan dat de groep zou vechten tegen discriminatie op basis van seksualiteit of genderidentiteit. Ook wilden ze zorgen voor erkenning van de partners van homoseksuele werknemers.

De volgende dag vertelde de officiële woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij, Irina Dannenberg, aan het Franse persbureau AFP dat er geen speciale homogroep bestond binnen Aeroflot. Volgens haar moet men het persoonlijke en zakelijke leven gescheiden houden.

Change.org eist van het Sky Team, waar naast Aeroflot ook o.a. AF/KLM, Delta en Continental bij zijn aangesloten, dat de Russische partner wordt geband als er geen excuses worden aangeboden. Ook eisen ze dat de lgbt-groep definitief wordt opgericht. KLM heeft momenteel wel een eigen lgbt-groep intern.

Klik hier om de petitie te zien/tekenen.