Geneukt zonder condoom? PEP kan voorkomen dat je er hiv van krijgt. Maar je moet er wel snel bij zijn.

PEP staat voor Post Exposure Prophylaxis; maar dat mag je meteen weer vergeten. Wat je wel moet onthouden is dat PEP een hiv-infectie kan voorkomen als je onveilige seks hebt gehad. Heb je anaal geneukt zonder condoom? Of is het condoom gescheurd en heeft je sekspartner hiv? Of is hij te lang geleden getest en weet ie zijn hiv-status niet? PEP kan een ongelukje herstellen.

Het is een kuur waarbij je een maand lang hiv-remmers slikt. Begin je binnen 72 uur na het onveilige sekscontact met PEP, dan verkleint dit de kans op hiv aanzienlijk. Helaas is het niet overal even makkelijk te krijgen. Kom daarom snel in actie als je risico hebt gelopen. Afhankelijk van waar je woont, kan het zomaar 24 uur duren voordat je de eerste pil kunt nemen. Hoe eerder je begint, hoe beter: het hiv-virus krijgt dan minder kans om zich in je lichaam te verspreiden.

Voor noodgevallen

Je kunt voor PEP terecht bij de GGD in je regio of bij de EHBO van een aantal ziekenhuizen.

PEP is niet te gebruiken als morningafter pil. Het is namelijk een behoorlijk stevige kuur die je zelfs bijwerkingen kan geven als diarree en misselijkheid. Het is dus uitsluitend bedoeld voor noodgevallen. Een kuur kost ongeveer 1200 euro. De verzekering vergoedt dat, maar eventueel betaal je wel je eigen risico van 220 euro.

Een arts schrijft PEP niet zomaar voor. Tijdens een gesprek beoordeelt hij hoe groot het risico is dat je hebt gelopen. De hiv-status van je sekspartner speelt daarbij een belangrijke rol. Als hij hiv-positief is en nog geen hiv-remmers slikt, wordt PEP vrijwel altijd voorgeschreven.

Partner meenemen

Als het kan, neem dan je sekspartner mee naar de dokter. Kent hij zijn hiv-status niet, dan worden jullie allebei getest. Als uit de test komt dat jullie beiden hiv-negatief zijn is er geen reden om PEP voor te schrijven. Blijkt tegen de verwachting in dat je al hiv-positief bent, dan heeft een PEP-kuur ook geen zin.

Weet je niet wat de hiv-status van je partner is en kan hij niet bij dit consult aanwezig zijn, dan stelt de arts vragen over de seks die je had. Was het in een darkroom? Heb je drugs gebruikt? Is je partner in je klaargekomen? Hoe lang heb je of ben je zonder condoom geneukt? Op basis van dit gesprek bepaalt de arts of je een PEP-kuur krijgt.

Vier weken

Als je PEP krijgt voorgeschreven, moet je vier weken lang elke dag dit medicijn nemen. Mogelijk heeft dit lichamelijke bijwerkingen en emotionele consequenties. Drie maanden na de test van het PEP-consult, word je opnieuw op hiv getest voor de definitieve uitslag.

Wel wat gedoe dus zo'n PEP-kuur. Maar zeker aan te raden als je daarmee een hiv-infectie kunt voorkomen. Natuurlijk is een condoom gebruiken met voldoende glijmiddel een stuk simpeler. Maar gaat het toch een keer mis, dan weet je nu wat je te doen staat.

Hoe kom ik aan PEP?

Op www.mantotman.nl vind je adressen van GGD'en en ziekenhuizen bij jou in de buurt, die PEP verstrekken. Daar kun je ook de online PEP-check doen: met enkele vragen bepaal je of je er verstandig aan doet om bij GGD of ziekenhuis te informeren naar PEP. Ervaringen of vragen over PEP? Praat mee op www.facebook.com/mantotman.