Sinds haar oprichting heeft LISTAG zich actief ingezet tegen homofobie, discriminatie, haat zaaien en het geweld wat hieruit voortvloeit in de Turkse samenleving. Momenteel bereidt men een documentaire voor, waarin zeven ouders van homoseksuelen en transgenders hun ervaringen delen.

Deze openheid is allesbehalve vanzelfsprekend in Turkije, waar homofobie en transfobie nog welig tieren. Hoewel homoseksualiteit in Turkije niet strafbaar is, lijden veel homoseksuelen en transgenders onder hun rechteloosheid op het gebied van werk, onderwijs, huisvesting en sociale rechten.

Ook politiek zijn de geesten nog niet helemaal rijp voor de acceptatie van de homoseksuele en transgender minderheid in de Turkse samenleving. Zo gaf de Turkse Minister van Vrouwen- en Familiezaken, Selma Aliye Kavaf, in 2010 publiekelijk aan dat zij homoseksualiteit als een biologische afwijking beschouwt, die behandeld dient te worden.

Ouders voor een tolerantere wereld

Desalniettemin zijn de betrokken ouders van LISTAG eensluidend in hun overtuiging: “Het naar buiten treden middels deze documentaire is helaas noodzakelijk, omdat het erg belangrijk is om een genuanceerd tegengeluid te laten horen. De gemiddelde Turk heeft geen idee wat het inhoudt wanneer je kind homoseksueel of transgender blijkt te zijn. De meeste Turken negeren het. Het is echter belangrijk dat mensen in Turkije beseffen wat homoseksuelen en transgenders en hun ouders moeten doorstaan in dit land, en bovenal dat een andere, meer tolerante wereld mogelijk is!”

Inmiddels heeft LISTAG ongeveer de helft van de benodigde fondsen voor de documentaire verzameld. Om de rest van het bedrag te bekomen hebben de ouders op hun site een internationale oproep voor geldelijke steun gelanceerd opdat de documentaire er zal komen.

De zeven minuten aan filmmateriaal wat de ouders inmiddels hebben vrijgegeven, is alvast veelbelovend en hartverwarmend (Let op: Engelse ondertiteling). 

BENÄ°M ÇOCUÄžUM - MY CHILD Trailer from Can Candan on Vimeo.

JD / Bron: Pink News