Het nummer stond binnen de kortste keren op nummer 1 in Duitsland en behaalde in Nederland, België, Frankrijk en nog veel meer Europese landen de top 10. Nu is er dan eindelijk een volledig album van Del Rey en de verwachtingen waren hooggespannen. Muziekblogs die Del Rey eerder als 'the next big thing' opvoerden twijfelden ineens aan haar authenticiteit. Del Rey zou slechts een gefabriceerd personage zijn, gefinancierd door haar rijke papa. Pretentieuze muzieksite Pitchfork noemde haar album zelfs 'the musical equivalent of a simulated orgasm'.

Eigenlijk is het raar dat er zo moeilijk en achterdochtig wordt gedaan over de authenticiteit van Del Rey. De top 40 staat vol met artiesten wiens imago, stijl en repetoire in hoge mate wordt beïnvloed door een A&R medewerker van het platenlabel waar ze onder contract staan. Achter Kylie Minogue, Madonna, Katy Perry en Lady Gaga staan ook gewoon teams van mensen met verschillende competenties die allemaal meewerken aan het totaalplaatje dat je als consument te zien krijgt. De invloed en zeggenschap van de artiest zelf verschilt per geval. Als Lana Del Rey écht een compleet kunstmatig concept zou zijn, dat door kwaadaardige platenmaatschappijmensen in pakken met sigaren 'bedacht' zou zijn, dan zouden 'ze' haar nooit hebben laten optreden bij de tv-show Saturday Night Live. Daar was ze duidelijk nog niet klaar voor, en de recensies waren vrij meedogenloos.


Dan blijft de vraag over: is Born To Die een goede cd of niet? Het antwoord is ja. Born To Die is een sterk en meeslepend popalbum waarop een ietwat zwaarmoedig beeld van de liefde en het leven in het algemeen wordt geschetst. Del Rey zet zichzelf neer als een ietwat blasé vrouw die al een paar keer 'around the block' is geweest maar voor jou best wil doen alsof ze naief en onontgonnen is. Dat wordt het beste duidelijk in het nummer Off To The Races, waarin ze klinkt als een speeltje terwijl ze zingt "I'm your little scarlet, starlet/ Singing in the garden/ Kiss me on my open mouth".

Born To Die staat in ieder geval niet vol met kopieën van het filmische en meeslepende Video Games. Del Rey krijgt de gelegenheid om haar veelzijdigheid te laten zien, zonder dat het album een onsamenhangend geheel wordt. Nummers als National Anthem (overigens geproduceerd door Emile Haynie, bekend van werk voor Kanye West, Eminem en Kid Cudi) vallen direct op, hoewel de zwaarmoedige toon op het album na 12 nummers wel wat veel van het goede wordt. De tijd zal het leren of Del Rey nu echt een mooie vlinder is of een eendagsvlieg.

Winnen!
Gay.nl mag vijf exemplaren van Lana Del Rey's album Born To Die verloten! Mail naar win@gay.nl o.v.v. 'Lana'. Vergeet vooral niet je profielnaam en volledige adres mee te sturen!

Let op: Goldmembers krijgen voorrang! Nog geen Goldmember? Klik hier voor info!