Of het nu op het veld is of in het stadion, het Nederlandse voetbal is geen homovriendelijke plek. "Spelers zijn bang voor reacties van het publiek, maar ook van hun teamgenoten. Simpelweg omdat ze het gevoel hebben dat er niemand achter ze staat. Dat is een taak van de clubs, maar de KNVB moet nu het voortouw nemen", aldus Gay.nl-hoofdredacteur Kristiaan Schimmel. "Het zou een statement van ongekend belang zijn. De KNVB moet laten zien dat ze homoseksuele spelers steunen, ook als deze op weerstand stuiten van supporters of mensen van de club."

Ook in de jeugdopleiding wordt geen aandacht besteed aan seksuele diversiteit. "Het is een schande hoe de KNVB met homo's omgaat", zegt voormalig Helmond-speler Wensley Garden deze week in Voetbal International. "Jonge talenten met een homoseksuele geaardheid krijgen in het Nederlandse voetbal niet de mogelijkheid zich te ontwikkelen."

Zondag 19 februari is de jaarlijkse dag tegen homofobie in het voetbal. Het is tevens de geboortedag van Justin Fashanu, de enige Britse voetballer die tijdens zijn carrière voor zijn geaardheid uitkwam. Hij pleegde op 37-jarige leeftijd zelfmoord. De Engelse voetbalbond is onlangs een campagne gestart tegen homofobie in het voetbal. De bond werd in verlegenheid gebracht door uitkomsten van een onderzoek die uitwezen dat agressiviteit in stadions verband houdt met homofobie.

Homofobie in het voetbal staat dit jaar prominent op de agenda nadat Ajax en de KNVB in januari werden opgeroepen ook homo's toe te laten bij de bekerwedstrijd Ajax-AZ. Dit plan vond uiteindelijk geen doorgang.