Gay Civil SocietyJe geliefde een onschuldige kus geven op straat, of even wapperen met een regenboogwimpel in een openbare gelegenheid… Het zal de homoseksueel, transgender en sympathisant in het voor toeristen populaire Sint-Petersburg binnenkort op een hoge geldboete komen te staan, indien het wetsvoorstel in het Russische deelparlement wordt aangenomen.

De conservatieve parlementariërs achter het wetsvoorstel verdedigen hun initiatief met het argument dat een verbod op dergelijke “propaganda” zal helpen voorkomen dat Russische kinderen homoseksueel, lesbisch, biseksueel dan wel transgender zouden worden.

Gelijkaardige wetten zijn inmiddels van kracht in de Russische deelstaten Archangelsk, Ryazan en Kostroma evenals in de EU-lidstaat Litouwen.

Sophie in ’t Veld                                                                                                 Het Europese Parlement heeft inmiddels herhaaldelijk haar afkeuring over het voornemen van de Russische deelstaat uitgesproken, voorlopig zonder veel resultaat. Reeds eerder nam het Europese Parlement twee resoluties aan, waarin Litouwen om haar restrictieve wetgeving en censuur jegens homoseksualiteit werd veroordeeld.

Sophie in ‘t Veld (D66), Europarlementariër en Vice-President van de Europese LGBT Intergroup, probeert nu de centrale regering van de Russische Federatie op de gewraakte wetgeving aan te spreken, en schuwt daarbij de aanval niet. Zo stelde zij in een verklaring onlangs het Russische lidmaatschap van de Raad van Europa, de onafhankelijke hoeder van de mensenrechten in Europa, in vraag:

‘Deze wetten zijn onacceptabel. Indien Rusland een loopje wil nemen met de Europese Conventie van de Mensenrechten, laat ze dan man en paard noemen, en zich volledig terugtrekken uit de Raad van Europa! En laten we het dit keer niet bij verklaringen houden. Deze grove mensenrechtenschendingen moeten gevolgen hebben voor de relaties tussen Rusland en de Europese Unie.’

Protesten en flashmobs                                                                               Ondertussen heeft het in Europa gestationeerde Allout.org aangekondigd een reeks van flashmobs in verschillende hoofdsteden wereldwijd te organiseren, om Sint-Petersburg als populaire toeristische bestemming met schaamte in het middelpunt van belangstelling te plaatsen. Een petitie van Allout.org heeft inmiddels meer dan een kwart miljoen handtekeningen verzameld.

In België heeft Vlaams Parlementslid en burgemeester van Antwerpen, Patrick Janssens, een brief naar de Russische Ambassade geschreven, waarin hij het wetsvoorstel met klem afkeurt en de ambassadeur heeft opgeroepen om dit in Sint-Petersburg aan te klagen. De stad Antwerpen staat bekend als zusterstad van Sint-Petersburg.

Rotterdam                                                                                                             In Nederland staat Rotterdam te boek als zusterstad van Sint-Petersburg. Of Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam deze kwestie inmiddels heeft opgenomen en bij zijn Russische collega heeft aangekaart is niet bekend.  

JD / Bron: Allout.org, LGBT-EP, Gay News Network,