"Er is niemand om homoseksuele voetballers te ondersteunen. Dat is een taak van de clubs, maar de voetbalbond KNVB moet het voortouw nemen en het juiste voorbeeld geven. Het blijft echter stil in Zeist", zegt Kristiaan Schimmel. Samen met Change.org is een petitie gestart. Eerder bereikte een vergelijkbare campagne in Amerika tegen de San Francisco Giants resultaat: het honkbalteam nam video op waarin jongeren die worstelen met hun geaardheid worden gesteund

 

Zondag 19 februari is de jaarlijkse dag tegen homofobie in het voetbal. Het is tevens de geboortedag van Justin Fashanu, de enige Britse voetballer die tijdens zijn carrière voor zijn geaardheid uitkwam. Hij pleegde op 37-jarige leeftijd zelfmoord.

 

Schimmel vindt dat dit het moment is voor de KNVB om actie te ondernemen: "Het zou een statement van ongekend belang zijn. De KNVB moet laten zien dat ze homoseksuele spelers steunen, ook als deze op weerstand stuiten van supporters of mensen van de club."

 

Ook in de jeugdopleiding wordt geen aandacht besteed aan seksuele diversiteit. "Het is een schande hoe de KNVB met homo's omgaat", zegt voormalig Helmond-speler Wensley Garden deze week in Voetbal International. "Jonge talenten met een homoseksuele geaardheid krijgen in het Nederlandse voetbal niet de mogelijkheid zich te ontwikkelen."

 

Change.org en Schimmel hopen dat iedereen die vindt dat je ook in het voetbal gewoon homo moet kunnen zijn, de petitie ondertekent. De petitie is hier te vinden.

 

Change.org is een wereldwijde mensenrechtenorganisatie die helpt gehoor te geven aan oproepen uit de maatschappij. Van Zuid-Afrika tot de VS hebben Change.org-petities successen geboekt. Wereldwijd hebben ze miljoenen supporters.

Klik hier om de petitie te steunen!