Deze dubbele primeur vormt ‘een krachtig signaal van hoop’ voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders op het Afrikaanse continent, aldus Coenie Kukkuk, de verantwoordelijke voor de Afrikaanse inbreng van de Mr. Gay World verkiezing.

Elk continent wordt door de organisatie achter Mr. Gay World een vooraf vastgesteld aantal plaatsen toegewezen. Voor Afrika zijn dat er jaarlijks vier, die dit jaar dus voor het eerst alle zullen worden ingenomen.

‘Het is een mijlpaal, dat een belangrijk signaal geeft aan LGBT-individuen op het Afrikaanse continent. Een signaal dat er voortrekkers zijn en dat men openlijk én succesvol als LGBT door het leven kan,’

"Het is daarnaast erg belangrijk dat er dit jaar een afgevaardigde uit Ethiopië deelneemt, Robel Gizwa Hailu, omdat de Afrikaanse Unie zetelt in hoofdstad Addis Abeba. Dat stuurt een prachtig politiek signaal."

De organisatie achter Mr. Gay World ziet de jaarlijkse verkiezing als een belangrijk middel in haar doel de nationale en internationale homo-rechten door voorlichting en publiciteit te bevorderen. Zowel in 2010 als in 2011 ging de titel van Mr. Gay World naar de deelnemer uit Zuid-Afrika, dat de wedstrijd dit jaar in Johannesburg zal organiseren.  

Of één van de Afrikaanse kandidaten er dit jaar met de titel van Mr. Gay World van door gaat, moet blijken op 8 april aanstaande. Hieronder alvast een aantal foto's van de Afrikaanse deelnemers.

 deelnemers Mr. Gay World

Mr. Gay Ethiopië (l) / Mr. Gay Zimbabwe (r)

Mr. Gay NamibiaMr. Gay Namibië

Mr. Gay South AfricaMr. Gay Zuid-Afrika

JD/AN / Bron: Pinknews