In Liberia heeft Jewel Taylor, de voormalige echtgenote van oud-President Charles Taylor, een wetsvoorstel ingediend dat het homohuwelijk, naast het hebben van incestueuze relaties, per definitie illegaal zou maken. Daarnaast beoogt het voorstel om het hebben van homoseksuele relaties dan wel gemeenschap onder te brengen bij de zware misdrijven. De in het wetsvoorstel voorgeschreven strafmaat zou variëren van één jaar gevangenisstraf tot levenslange opsluiting. In ‘extreme’ gevallen zou de verantwoordelijke rechter de mogelijkheid worden gegeven om de doodstraf op te leggen. Momenteel geldt één jaar gevangenisstraf als de hoogste straf voor homoseksuele activiteiten.

Aanvankelijk hulde huidig Liberiaans Presidente en Nobelprijswinnares voor de Vrede Ellen Johnson Sirleaf zich in stilte, maar inmiddels heeft zij aangekondigd de wetswijziging niet te ondertekenen, zelfs als deze een meerderheid in het Liberiaanse parlement zou vinden.   

Presidenten Afrika spreken zich uit
Het Liberiaanse wetsvoorstel volgt op een reeks van recente verbale aanvallen door de presidenten van Ghana, Gambia, Tanzania en Oeganda op het dreigement van zowel de Britse premier Cameron als de Amerikaanse president Obama om ontwikkelingshulp te staken aan landen waar anti-homowetten van kracht zijn.

Afgelopen maand zweerde de Ghanese president Atta Mills publiekelijk nimmer te capituleren voor de eisen van het Westen om de rechten van homoseksuelen en transgenders te respecteren. Mills wees erop dat ‘Cameron niet het recht heeft om de Britse normen en waarden op te leggen aan soevereine staten zoals Ghana, waar andere normen en waarden gelden’. Oeganda op haar beurt heeft de Britse premier beschuldigd van een ex-koloniale mentaliteit en diens behandeling van Oegandezen als ‘kleine kinderen’ niet te pikken.  

Ook de omstreden Gambiaanse president Yahya Jammeh mengde zich in het verbale geweld. Medio februari verklaarde deze dat homoseksualiteit geen mensenrecht is maar een gruwel die het Westen het Afrikaanse continent wil opdringen. Jammeh, die in 1994 via een staatsgreep aan de macht is gekomen, staat internationaal bekend als een ‘enfant terrible’ door een aantal twijfelachtige uitspraken die hij in het recente verleden heeft gemaakt. Zo dreigde hij in 2008 om wetten te introduceren die de doodstraf middels onthoofding voor homoseksuelen mogelijk zouden maken. Een jaar eerder was de Gambiaanse president het middelpunt van wereldwijde ophef, toen hij stellig verklaarde een geneesmiddel voor HIV/AIDS te hebben ontwikkeld.

Arrestaties en mishandeling
Dat deze wijd verbreide homofobie niet bij woorden blijft, bleek afgelopen week onder meer in het West-Afrikaanse Kameroen waar tien vrouwen op verdenking van het lesbisch zijn werden gearresteerd. Indien een rechter hen schuldig acht, dan kunnen deze vrouwen een effectieve gevangenisstraf krijgen die varieert van zes maanden tot vijf jaar. Volgens Alice Nkom, stichtster en voorzitster van de Association for the Defense of Homosexuals, maakt de politie in Kameroen zich vaak schuldig aan martelpraktijken om aldus een bekentenis af te dwingen.

In het Oost-Afrikaanse Kenya werd afgelopen week dan weer een HIV-voorlichtingsbijeenkomst door een meute van religieuzen en lokale jongeren aangevallen, toen bekend was geworden dat leden van een Keniaanse homorechtenbeweging hun opwachting zouden maken. De aanwezigen moesten halsoverkop de bijeenkomst ontvluchten om niet gelyncht te worden door de aanvallers die hen beschuldigden van ‘het promoten van homoseksualiteit’.

 

JD / Bron: The Advocate; Pinknews; The Daily News, Behind the Mask