The Artist won naast 'beste film' ook 'beste acteur' voor Jean Dujardin, 'beste regie' voor Michel Hazanavicius, 'beste kostuums' en 'beste soundtrack'. 

Beste vrouwelijke hoofdrol bleef als grote prijs over. Een spannende categorie waarin Viola Davis (The Help) de favoriet was, maar de prijs uiteindelijk naar Meryl Streep ging voor haar vertolking van Margareth Tatcher in The Iron Lady. 

Christopher Plummer won een maand geleden al een prijs bij de Golden Globes, nu won hij ook 'beste mannelijke bijrol' bij de Oscars. Hij speelt een man die op bejaarde leeftijd tegenover zijn zoon uit de kast komt.

Echt grote verrassingen waren er niet. The Girl With the Dragon Tattoo en Midnight in Paris waren vooraf lichtelijke underdogs maar kregen niet onterecht toch het felbegeerde beeldje. De Iranese film 'In Seperation' kreeg van de Academy meer stemmen dan de Belgische film Rundskop en won in de categorie 'beste buitenlandse film'.

De Oscars werden gepresenteerd door 'good old' Billy Crystal die in zijn teksten controverse schuwde. De mini-acts van de prijsuitreikende filmsterren steelde de show in een prima Oscar-editie.

KS