loekashenkoVoormalig communistist en leider van Wit-Rusland Aleksandr Loekashenko, is altijd al een uniek kinderachtige aanwezigheid geweest op het politieke wereldtoneel. Hij laat zich bijvoorbeeld graag "daddy" noemen door zijn onderdanen. Dit weekend liet hij zich weer eens van zijn "beste" kant zien.

Als antwoord op de recente EU-boycott, waarbij Loekashenko door de Duitse minister Guido Westerwelle een dictator werd genoemd, liet de Wit-Rus op een ski-evenement in Minsk het volgende horen: " Ik denk maar zo, liever een dictator dan een homoseksueel."

Het is niet de eerste keer dat Loekashenko Westerwelle meent te moeten beledigen. Vorig jaar liet hij weten dat hij aan Westerwelle had gezegd dat de Duitse minister ''eindelijk eens een normaal leven moest gaan leiden.'' Hij bood daar later zijn verontschuldigingen voor aan, maar voegde eraan toe "een hekel aan homo's te hebben."

De 57-jarige voormalig collectieve boerderij-baas, een keer door Washington geïdentificeerd als Europa's laatste dictator, heeft zijn land in de 18 jaar dat hij er aan de macht is in een volledig politiek isolement gebracht.

AN