Afgelopen december heeft de Chez René de prijs ‘Beste gay café 2011’ gewonnen in Gay.nl’s Rate 2011. Voor de eerste editie van mijn nieuwe rubriek ben ik met eigenaar René lenders gaan praten. Volgens hem heeft zijn café vooral gewonnen vanwege de gastvrijheid.

Je hebt gewonnen!

Ja! Superleuk toch? Ik merk het ook aan het aantal gasten, er komen nu meer mensen een kijkje nemen en ik ben natuurlijk apetrots!

Maar wat maakt de Chez René nou zo uniek?

Ik denk dat onze gastvrijheid toch wel vrij uniek is. Ik heb altijd al erg gehamerd op het welkom heten van íedereen. Dat moet je gewoon doen… Ik druk de jongens achter de bar ook op het hart er voor de gasten te zijn. Verwelkom iedereen en zorg ervoor dat ze het gezellig hebben.

We hebben ook alles verbouwd; een nieuwe bar, nieuw interieur. En het belangrijkste: een sterk team! Ik ben een tijdje weggeweest vanwege gezondheidsproblemen en mijn jongens hebben het zo enthousiast en leuk opgevangen hier, dat vind ik wel heel bijzonder. 

Het ligt ook aan de gasten zelf trouwens. Zij werken hier ook volop aan mee. Ze komen vaak genoeg met suggesties en ideeën voor feesten. Zo  zijn we nu vanaf 18.00 open, dat is ook vanuit de gasten gevraagd. Het is belangrijk om naar ze te luisteren en hier ook iets mee te doen. Dit schept een band.

Je legt veel nadruk op vriendelijkheid tegen de gasten. Waarom?

Ik kom vaak ergens waar niemand achter de bar mij ziet staan of een praatje komt maken. Ik vind dat niet goed. Dat werkt niet. Het gaat erom dat de gasten het leuk vinden om te komen. Ze hebben geen zin in kapsones of de problemen van de barmannen, het moet allemaal leuk blijven. Veel personeel in de horeca vergeet dat het hun taak is om de gasten een leuke avond te verzorgen. Dit gaat verder dan wat biertjes tappen!

Was dit altijd al een droom van je?

Ik heb altijd al een kleine zaak gewild. Die zijn veel gezelliger en veel interessanter. Vroeger heb ik ook hier gewerkt, in het Mix-café en in de Montmartre om de hoek. Dat waren ook kleine cafés, en ik heb het altijd leuk gehad. 

En hoe ziet de toekomst van de Chez René uit?

Voorlopig doorgaan zoals het nu gaat. Kijk, als je een werkende formule hebt, dan moet je hier vooral mee doorgaan. Blijkbaar werkt dit voor ons. Ik denk dat het hoogtepunt nog moet komen. Ik heb altijd een stijgende lijn gezien in mijn zaak, waar ik natuurlijk heel blij mee ben, maar ik denk dat wij nog veel meer te bieden hebben.

Tot volgende maand!
Kus,
May Buttacream