Willem studeerde in 2001 af in muziektechnologie aan de HKU. Een opleiding waar hij erg op z’n plek zat, maar vervolgens vrijwel niets meer mee gedaan heeft. “Samen met een klasgenoot maakte ik voor het afstudeerproject een compleet geautomatiseerd doolhof. Als je een koffiekopje optilde werd bijvoorbeeld het licht gedimd. Het was een computerspel in de echte wereld. Met die klasgenoot ben ik een eigen bedrijf begonnen waarin we dit soort dingen maakte voor televisie-evenementen. Dat liep meteen goed.”

“Ik heb Sipke Jan twee jaar daarvoor ontmoet in de Hilversumse homokroeg So What. Ik werkte daar toen achter de bar. Toen we elkaar ontmoette was Sipke Jan net begonnen met het presenteren van SchoolTV. Hij richtte ook zijn eigen bedrijf op: SJB Media. Mijn zakenpartner vond het hebben van een eigen bedrijf uiteindelijk te stressvol en stopte ermee. Toen heb ik mijn bedrijf laten integreren in SJB Media.”

“Vrij snel daarna ben ik begonnen met het maken van websites. Sipke Jan wilde graag een eigen website en dat was toen, in 2001, nog niet zo eenvoudig als tegenwoordig. Ik heb een content management systeem gebouwd waarmee hij zelf de inhoud van de site kon bijhouden. Dat werkte heel makkelijk. Toen vroeg een bevriende presentator of ik voor hem ook een site kon maken en later wilde Albert Verlinde een site voor de theaterproductie Annie. Opeens had ik een websitebedrijf en moest ik personeel aannemen.”

Loondienst

“Ik vind heel veel dingen leuk. Ik hou ervan om dingen te bedenken en te maken. Vroeger deed ik het meeste omdat ik het wilde kunnen maken, tegenwoordig kijk ik ook of het winstgevend kan zijn. Voor ieder project dat ik nu bedenk, schrijf ik een business plan. Daarin zit ook een exit strategie. Ik weet van mezelf dat ik het na een paar jaar uit handen wil geven en weer iets nieuws ga verzinnen.”

“Bij de Zwaluwhoeve heb ik in loondienst gewerkt. Dat past eigenlijk niet bij mij en het heeft dan ook niet langer dan een half jaar geduurd. Ik werd er niet gelukkig van. Zelfstandig ben ik op m’n best. Met betrokkenheid en ook enige afstand krijg ik de meest creatieve en vernieuwende ideeën en kan ik dus een bedrijf het beste adviseren en versterken.”

Stem van Jezelf

“Als het aan mij ligt, zou Wilders niet zoveel geluid moeten hebben. Maar een anti-partij werkt niet, want dat geeft juist extra aandacht. Daarom ben ik rond 2007 begonnen met ‘De Stem van Jezelf’, een politieke beweging waarvan de mensen die uiteindelijk in de Tweede Kamer zouden komen, precies zouden stemmen wat de meerderheid van Nederland wilde. Dan heeft het volk echt een stem. Of dat op de waan van de dag gebaseerd is maakt niet zo veel uit, want het geeft een signaal. Uiteindelijk is het er om procedurele redenen niet van gekomen.”

“Wat mij persoonlijk erg inspireert is The Secret. Je wilt iets, je focust je erop dat je het krijgt en dan komt het ook op je pad. Begin met iets kleins, een parkeerplek voor de deur bijvoorbeeld. Daar ben ik mee begonnen, en ik parkeer altijd binnen tien meter van de deur. Of het nou in hartje Amsterdam is of in Hilversum. Vraag me niet hoe, maar het werkt! Het klinkt misschien heel zweverig, maar het werkt echt heel goed. Focus je niet op wat je niet wilt, maar juist op wat je wel wilt!”

OUTTV

“Samen met Sipke Jan kreeg ik een rondleiding door de nieuwe studio van OUTTV. De directeur vroeg of ik een screentest wilde doen en dat ging eigenlijk heel goed. Nu presenteer ik af en toe de actualiteitenrubriek OUTnow. Erg leuk om te doen maar ik ambieer geen televisiecarrière. Dat laat ik aan Sipke Jan over, haha!

Willem is te zien als presentator op OUTTV. Meer informatie over Willem vind je op www.willemvanleunen.nl