Omar Sharif Jr.Iets meer dan een jaar geleden bereikte de Arabische Lente haar hoogtepunt in Egypte, met het aftreden van oud-dictator Hosni Mubarak na aanhoudende protesten van het Egyptische volk. Sindsdien zijn er parlementsverkiezingen georganiseerd waarbij het leeuwendeel van de parlementszetels naar het conservatieve Moslimbroederschap en de streng-orthodoxe Salafistische Partij ging.

Dit was een bittere pil voor de jongeren en seculiere krachten die de motor van de Egyptische Omwenteling vormden opdat deze een vrij Egypte zou brengen waarin mensenrechten en gelijkwaardigheid zouden gelden. Diezelfde basisrechten ziet Omar Sharif Jr.nu door zowel de islamistische partijen als het leger misbruikt worden als splijtzwammen.

Kwetsbaar en bevreesd
Omar Sharif Jr. vangt zijn pleidooi dan ook aan met de bekentenis dat hij bang is. Bang voor de richting waarin Egypte zich lijkt voor te bewegen. En bang voor de gevolgen van zijn Coming Out. Desalniettemin grijpt de kleinzoon van Omar Sharif de gebeurtenissen in zijn land aan om met zijn ‘bekentenis’ de discussie over de rechten van homoseksuelen, vrouwen, christenen en andere minderheden aan te zwengelen.

‘Ben ik nog welkom in het huidige nieuwe Egypte’, vraagt Omar Sharif Jr. zich publiekelijk af. Om die vraag beantwoord te krijgen roept hij alle verkozen partijen in het Egyptische parlement op om publiekelijk hun standpunt toe te lichten over het respecteren van de rechten van alle Egyptenaren, ongeacht hun gender, seksuele geaardheid dan wel politieke overtuiging.

Daarnaast vraagt hij alle regeringsleiders in de wereld om het Egyptische volk en haar toekomstige democratisch verkozen regeringen bij te staan ‘opdat de kwetsbaren in de Egyptische samenleving beschermd zouden worden en een ‘coming out’ niet leidt tot een gevangenisstraf, mishandeling of erger’.  

De brief, en Coming Out, van Omar Sharif Jr. vind je integraal hier.

 

JD / Bron: The Advocate