Het SBS-programma Undercover in Nederland besteedde afgelopen zondag een halve uitzending aan Nederlandse therapeuten die zeggen homoseksualiteit te genezen. Naast een aantal overduidelijke kwakzalvers kwam ook Different aan bod, dat in januari in opspraak kwam wegens de homotherapie.

Different, onderdeel van het christelijke Tot Heil Des Volks, biedt therapie aan om homoseksuele gevoelens te verhelpen. Deze worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Huisarts
Om een vergoeding te krijgen moet er wel een verwijzing zijn van de huisarts. Uit de uitzending blijkt dat Different 'patiënten' adviseert om tegen de huisarts te verzwijgen dat het om genezing van homoseksualiteit gaat en het 'identiteitsproblemen' te noemen.

Na de berichtgeving afgelopen januari liet minister Schippers (Volksgezondheid) de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoek doen naar Different. Deze heeft niet 'kunnen constateren' dat dergelijke therapie daadwerkelijk wordt aangeboden. Het onderzoek van de IGZ lijkt na de uitzending van gisteren de prullenbak in te kunnen. 

Jeanine Hennis (VVD) zegt in een reactie op de uitzending te verwachten dat de minister alsnog maatregelen gaat nemen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Klik hier om de uitzending van Undercover in Nederland terug te kijken.

KS