De barman van een Amsterdamse homotent schudt bezorgd zijn hoofd als hij de tekst van Den Besten leest. “Vreselijk, echt vreselijk. Hoe kun je zo diep zinken?” Op de vraag of er een kern van waarheid in het stuk zit, reageert hij nijdig. “Natuurlijk niet! Dreetje komt hier regelmatig langs, ook bij andere homotenten. Hij is een graag geziene gast, altijd in voor een praatje of een dolletje. Maar hij valt op meiden hoor. Hij vindt het hier gewoon gezellig. Dat weet iedereen.”

Een regelmatige bezoeker van de Reguliersdwarsstraat bevestigt die lezing. “Iedereen in de Amsterdamse gay scene kent Dreetje. Hij is één van onze knuffelhetero's. Daar heb je er meer van, zeker onder BN'ers. Die worden in homotenten wat meer met rust gelaten. Ik snap ze wel.”

Waar de geruchten vandaan komen dat Dreetje Hazes homo zou zijn, weet hij wel. “Tim was smoorverliefd op hem. Vanaf de eerste keer dat hij hem zag.” Hij vertelt dat Hazes wel vaker aandacht kreeg van jongens. “Natuurlijk, het is ook een leuke jongen. En hij reageerde daar altijd gezellig op. Zo van: 'bedankt voor het compliment, als ik homo was zou ik het wel weten'. Dan gaf 'ie een knipoog en proostten ze. De meeste homo's vonden dat allang prachtig. Maar met Tim was het anders. Maar ik heb al te veel gezegd.” Dan loopt hij snel weg, schuchter om zich heen kijkend.

Bloemen en cadeautjes

Drag queen Patty Perdant durft wel te praten. “Tim en Dreetje? Oh, die verliefdheid werd een obsessie. Tim wist zeker dat hij Dreetje zou kunnen bekeren.” Perdant zit op haar praatstoel. “Het begon nog vriendelijk. Hij verklaarde hem steeds luidkeels de liefde als hij hem zag. Dreetje vond dat duidelijk ongemakkelijk, maar bleef cool reageren. Zelfs toen hij dagelijks bloemen en cadeautjes op zijn huisadres kreeg, deed hij nog aardig tegen Tim. Volgens mij had hij met hem te doen.”

Perdant fronst. “De laatste tijd werd het wel wat grimmiger. Je merkte aan Tim dat hij de voortdurende afwijzing niet kon verdragen. Hij werd handtastelijk. Eerst nog plagerig een tik op de billen, maar later zonder enige aanleiding hem vol in zijn kruis grijpen. Ik zag die blik in zijn ogen en dacht: dit gaat niet goed.” De barman knikt. “Dat was een heel gespannen moment. Je zag ze elkaar een paar seconden aankijken. Obsessie tegenover angst. Ik heb Dreetje hier na die avond niet meer gezien.”

Huilend in slaap

Verschillende bronnen bevestigen dat Hazes na het incident de gay scene de rug toekeerde. “Hij was wel weer van plan om terug te komen, als de gemoederen weer wat bedaard waren. Maar het was duidelijk dat hij bang was voor Tim. Dat snapte ik aan de ene kant wel, maar het leek toch een beetje overdreven. We wisten dat Tim een obsessie had voor Dreetje, maar niemand kon voorzien dat hij zo ver zou gaan.”

Patty Perdant verwijst ons naar Mark, de vroegere beste vriend van Den Besten. Die is inderdaad bereid om te praten. “Ik vind dit moeilijk, want ik ben jarenlang bevriend geweest met Tim. Maar vanaf het moment dat Dreetje hem afwees, leek zijn ware aard boven te komen. Ik heb nooit meer de Tim gezien die ik kende.” De jongen zucht en veegt een traan weg. “Hij kon het nergens anders meer over hebben. We moesten en zouden elke avond uit en liepen dan van kroeg naar kroeg, tot we Dreetje gevonden hadden. Als dat lukte, bleef hij de hele avond om hem heen cirkelen. Maar meestal was hij er natuurlijk niet. Dan ging Tim naar zijn kamer, die vol hing met posters van Dreetje. Hij huilde zichzelf dan in slaap. Pas als hij sliep, durfde ik weg te gaan.”

Agressieve waanzin

Mark maakt zich zorgen om zijn vroegere vriend. “De avond dat hij Dreetje aanrandde, was het anders. Hij ging niet naar huis om te huilen, maar pakte een mes en begon al die posters kapot te snijden. Ik werd echt bang van hem. De woede in zijn ogen, maar vooral ook de gekte. Ik denk dat Tim echt hulp moet gaan zoeken.”

Het artikel van Den Besten, dat door de VPRO werd verwijderd maar vervolgens op Gay.nl verscheen, verbaast Mark niet. “Waarschijnlijk is er definitief iets geknapt bij Tim toen Dreetje op tv vertelde dat hij het met vijftig vrouwen heeft gedaan. Het idee dat Dreetje het met iemand anders zou doen dan met hem, moet hem razend hebben gemaakt.”

Mark gelooft niets van het verhaal dat techneuten de verwijderde column hebben achterhaald. “Dat heeft hij natuurlijk zelf naar de redactie gestuurd. Gay.nl is het enige podium waar dit soort troep wordt geplaatst.” Hij buigt zich voorover en fluistert. “Maar hier houdt het niet op. De agressieve waanzin die zich van Tim meester heeft gemaakt, kan niet zijn weggenomen door het schrijven van een lasterlijk stukje tekst. Tim is een psychopaat, daar ben ik nu wel van overtuigd. Ik denk echt dat Dreetje in groot gevaar is.”

Roelof Smit