Naast de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei is er op Bevrijdingsdag (5 mei) een groot verjaardagsfeest met taart, champagne en muziek op het Homomonument zelf. Een maand eerder, op 5 april, opent in het IHLIA een gezamenlijke tentoonstelling van een aantal LHBT-organisaties met als titel 'Naar Vriendschap Zulk Een Mateloos Verlangen'. In de week voorafgaande aan 5 mei is er een grote inzamelingsactie om het Homomonument levend te houden. Want feesten, herdenkingen en voorlichtingen op en rond het monument kosten nu eenmaal geld, ook in een periode dat de subsidiekranen dichtgedraaid worden en sponsoren moeilijker te vinden zijn.

Het initiatief voor het Homomonument werd in mei 1979 genomen door Bob van Schijndel, destijds lid van de homogroep van de politieke partij PSP en later Eerste Kamerlid voor Groenlinks. Het idee werd breed opgepakt en precies 100 maanden later stond het er: een trots monument om het verleden te herdenken, de vrijheid te vieren en waakzaam te blijven voor de toekomst.

Bob van Schijndel: 'Het Homomonument is een ijkpunt van de homo-emancipatie, stevig verankerd in Amsterdamse grond. Het blijft belangrijk om initiatief te nemen en om het Homomonument levend te houden met herdenkingen, feesten en protesten. Langs de kant te staan mopperen kan iedereen, het gaat erom dat je er iets aan doet!'

Feestelijkheden op een rij:

5 april, 18:00 uur: De opening van de tentoonstelling 'Naar Vriendschap Zulk Een Mateloos Verlangen' bij het IHLIA op de zesde verdieping van het OBA. De tentoonstelling zal een maand blijven hangen.

26 april, 20:00 uur: start van de inzamelingsweek met een kroegentocht vanuit restaurant de Getto op de Warmoesstraat en eindigend in Club Church.

30 april, vanaf 06:00 uur: Vrijmarkt op het Homomonument in samenwerking met Pink Point. Wees vroeg aanwezig!

4 mei, 19:30 uur: Dodenherdenking op het Homomonument met kransleggingen door verschillende LHBT-organisaties en toespraken door onder andere minister Bijsterveld

5 mei, van 15:00 tot 01:00 uur: Bevrijdingsdag op het Homomonument met dit jaar het grote verjaardagsfeest van het Homomonument. Met taart en champagne, diverse optredens en de deejays She Male, The G Team en de iPotjes.