Maar geen zorgen. Dit wordt geen betoog van een gefrustreerde filmmaker over hoe slecht het wel niet gaat met de Nederlandse tolerantie tegenover homo’s, lesbo’s, bi’s, transsexuelen en wie er verder nog allemaal anders zijn dan de meerderheid. Het wordt ook geen vlammende aanklacht tegen een hedendaagse maatschappij in een Europees land waar 2 in het openbaar zoenende mannen kunnen rekenen op gefluit, geroep en, als het echt tegenzit, rake klappen.

Ik ben klaar met de negatieve berichten, de klaagzangen en het gezeur. Ik doe gewoon mijn eigen ding, ongeacht wat anderen ervan vinden. Wil ik met een man naar bed? Ga ik met een man naar bed. Heb ik zin in een vrouw? Doe ik het met een vrouw. Heb ik zin om mijn borsten in te binden, een mannenpak aan te trekken en een snor op te plakken?e Dan doe ik dat. En ik ga zo nog de straat op ook. 

Sommigen zullen me nu een freak vinden. Dat mag. Zelf noem ik me queer. Ooit een scheldwoord, maar inmiddels een toverwoord,  overgewaaid vanuit de underground-scene van Berlijn. Queer is een geuzennaam voor iedereen die zich niet in een hokje wil laten duwen. Waarom zou ik ook? Een hokje betekent beperkingen, en laat ik het nou helemaal niet leuk vinden om beperkt te worden. Door wie dan ook. Er is zoveel meer daarbuiten. Wie zegt dat een hetero niet verliefd kan worden op een man? Wie zegt dat een vrouw niet van 2 mannen kan houden? En wie zegt dat een kokerrok niet mannelijk kan zijn?

Heel veel mensen zeggen dat. Ze gaan namelijk uit van “of of”. Je bent óf het ene óf het andere. Dus óf homo óf hetero. Óf man óf vrouw. Welkom in een zwart-witte wereld waar geen plek is voor andere kleuren. Daar pas ik voor. Ik leef liever in een kleurrijke en diverse wereld. In de wereld van “en of”. En gelukkig leef ik daar niet alleen.

Samen met een groep ambitieuze queer filmmakers zijn we bezig met een nieuwe Nederlandse fictieserie: QUEER AMSTERDAM. We trekken de stoute schoenen aan om de queer scene van Amsterdam eindelijk op de kaart te zetten voor een groot publiek. GTST schokkend en verontrustend? Maak je borst maar nat. QUEER AMSTERDAM is hier om je leven te verrijken. Het wordt diverser, het wordt kleurrijker, kortom: Het wordt veel en veel leuker.

Waarom? Omdat het kan, omdat het moet en omdat de tijd er rijp voor is. Het is 2012, mensen. Laten we ophouden met “of of”. Het is tijd voor “en en”.

Anne Chlosta
Filmmaker
www.queeradam.nl


Anne's oproep:

Word onderdeel van de eerste serie over Queer Nederland, en steun ons via Cinecrowd.

Bij elke bijdrage aan Queer Amsterdam hoort een reward (beloning) zodat jij als donateur niet alleen een mooie pilot terug krijgt maar ook iets extra’s.

 Voor €50,- heb je bijvoorbeeld al een luxe DVD-uitgave en ben je welkom op de première.

 Bekijk onze teaser, steun en lees meer via: http://www.cinecrowd.nl/details.php?projectUid=ec6cb7c50608538b0c6e8b3f3c282337ecc556d0