Veel mensen hebben de onbedwingbare neiging te oordelen over elkaars seksleven. Ik snap dat niet. Als jij zelf niet van one-night-stands houdt, prima. Maar wat is het probleem als een ander daar wel plezier aan beleeft? En als je zelf altijd alleen op leeftijdsgenoten valt, ook goed. Waarom mogen anderen dan niet op jonger of ouder vallen? 

Ik val vaak op jonger (volgens een collega op deze site komt dat door een al vroeg gekwetst gevoel van eigenwaarde – en ik maar denken dat ik een gelukkige jeugd had), maar niet op kinderen. Ik kom dus niet in de verleiding om de wettelijke grens van 16 jaar te doorbreken.

Ik hou mij ook in bed aan de wet.

En in Nederland bemoeit de wetgever zich weinig met mijn seksleven. Dat is maar goed ook. Geroddel en gemene opmerkingen zijn vervelend, maar als de overheid zich met seks gaat bemoeien, wordt het pas echt zorgelijk.

De Duitse slotenmaker Patrick Stübing had een seksuele relatie met zijn jongere zus. Omdat incest in Duitsland strafbaar is, kreeg hij daarvoor een paar jaar celstraf. Patrick ging door tot de hoogste rechter, maar kreeg ongelijk. In Nederland had het echter gewoon gemogen.

Dat wil zeggen, in Nederland mag je een seksuele relatie hebben met je zus. Dat zus Susan verstandelijk gehandicapt is en bovendien minderjarig was toen de relatie begon, zou ook in ons land problemen opleveren. Bovendien kreeg het stel vier kinderen, van wie er drie gehandicapt zijn (de discussie over kinderen krijgen laat ik verder overigens buiten beschouwing, het gaat mij nu alleen om seks). 

Broerlief Patrick heeft dus wel degelijk wat uit te leggen.

Maar dat doet niets af aan het verschil tussen de Nederlandse en de Duitse wet. Hier mag je wel seks hebben met je zus en bij onze Oosterburen niet. Nu hebben de Duitsers vaak gelijk, maar in dit geval niet. Als beide familieleden meerderjarig en toerekeningsvatbaar zijn, en als de seks vrijwillig is, waarom zou het dan niet mogen?

Natuurlijk moeten er grenzen zijn. Seks met kinderen mag niet. Seks met ondergeschikten mag niet. Verkrachting mag niet. Allemaal logisch, omdat je daarmee de lichamelijke integriteit van kwetsbare mensen beschermt. Maar verder dan dat moet de bemoeienis ook echt niet gaan. Seksualiteit is iets heel persoonlijks. De één walgt van wat de ander geil vindt. Maar dat betekent niet dat het meteen verboden moet worden. 

De meeste mensen willen absoluut geen seks met familieleden.

Dat is verklaarbaar door middel van het Westermarck-effect. Dat houdt in dat kinderen die hun jeugd met elkaar doorbrengen, broers en zussen bijvoorbeeld, uiteindelijk geen seksuele belangstelling voor elkaar zullen hebben. Als broers en zussen gescheiden van elkaar opgroeien, zoals Patrick en Susan, werkt het Westermarck-effect echter niet. Sterker nog, door gemeenschappelijke lichamelijke en geestelijke kenmerken is de kans op aantrekkingskracht zelfs groot. Wie zijn wij dan om dat te verbieden, alleen omdat we er zelf niet aan moeten denken?

Vergeet niet dat de meerderheid van de mannen niet moet denken aan seks met een andere man. Daarom is homoseksualiteit nog altijd in veel landen verboden.

Roelof Smit