rehab russioIvan Kharchenko is een 16-jarige jongen uit Moskou die 12 dagen doorbracht in een ontwenningskliniek in Marshak waar drugsverslaafden worden behandeld. Hij kreeg zijn vrijheid terug nadat zijn vrienden en homoactivisten de ontwenningskliniek belegerden en zijn vrijlating eisten.

Karchenko werd onvrijwillig opgenomen in de kliniek nadat hij door zijn oma in de val was gelokt. Zij nam hem mee naar een "heks" die probeerde hem via exorcisme te bevrijden van "de geest van homoseksualiteit". Toen dit mislukte probeerde zijn vader via medicatie en doktoren zijn zoon te "genezen". "Ik heb je liever gehandicapt of als een plant dan homoseksueel," waren de woorden van vader tegen zijn zoon.

Alhoewel de formele reden voor zijn opname drugsverslaving was, bleek er helemaal geen bewijs dat dit ook het geval was volgens Karchenko's advocate. Hij werd in de faciliteit echter zo volgepompt met drugs dat hij zijn eigen vrienden niet herkende.

De activisten die hem bevrijden voerden als reden voor zijn bevrijding aan dat hij onvrijwillig in de kliniek zat, wat als ontvoering kon worden gezien. Hij wordt nu verzorgd door zijn moeder die geen problemen heeft met de homoseksualiteit van haar zoon.

AN