Opvallend is echter dat de Dancehall-artiest daags voor zijn tour door Europa met een videoverklaring komt waarin hij zegt dat die hatelijke songteksten tot het verleden horen en niet meer staan voor waar hij zelf in gelooft: One Love. Beenie Man zegt van elk mens te houden 'ongeacht ras, geloof of seksuele voorkeur'. Hij noemt specifiek homo's en lesbiennes in zijn korte spijtbetuiging.

Bekijk het fragment hier:

De vraag is echter, hoe oprecht is dit en moeten we inderdaad blij zijn met zijn videoverklaring? Volgens COC Nederland valt het allemaal vies tegen. Woordvoerder Philip Tijsma wijst op het zogenaamde Reggae Compassionate pact. Een verklaring die in 2007 door een keur aan artiesten werd ondertekend. Hiermee verklaarde ze aan dat hun muziek voortaan niet meer aanstootgevend zou zijn op de vlakken van o.a. gelijke rechten, tolerantie en respect voor de medemens. Volgens Tijsma ondertekende Beenie Man dit formulier ook maar hield dit hem niet tegen om zijn haatzaaiende nummers nog wel in landen als Oeganda ten gehore te brengen. Terwijl landen als Oeganda (en Jamaica) juist bekend staan om het gebrek aan homotolerantie aldaar. "Hij is gestopt met het zingen van die nummers als hij op tour is in het Westen, maar in Afrika schrijven verslaggevers die bij zijn concerten zijn hoe die nummers 'als dolken in de harten van homo's' aankomen."


Tijsma gelooft niet dat Beenie Man oprecht is. "Het feit dat hij nog steeds deze nummers ten gehore brengt wanneer hem dat uitkomt zegt genoeg. Ik wil iedereen dan ook oproepen om niet naar dit optreden te gaan." Hij voegde daar aan toe dat het een "extra bittere pil" is dat zijn optreden donderdag tegelijk valt met de Internationale Dag tegen Homofobie.

CF