Waarom een voetbalclub voor homo's?

Omdat het nog niet bestond! In Nederland heb je van alles voor homo's, maar een voetbalclub nog niet. Terwijl het voor voetballende homo's best lastig is om gelijkgestemden te vinden. Voor veel jongens is voetbal echt een belangrijk deel van hun leven. In de homowereld wordt dat niet altijd begrepen.

Hoe komt het dat het er in Nederland nog niet was?

Dat heeft puur met organisatie te maken. Er zijn wel initiatieven geweest, maar dat werd net zo snel weer losgelaten. Wij willen juist niet uit elkaar vallen, maar dit vasthouden. België is een mooi voorbeeld: die jongens zijn al een jaar of 15 bij elkaar. In Engeland heb je zelfs een complete homocompetitie. En er bestaan clubs in Afrika, Latijns-Amerika en Oost-Europa. Dan kan Nederland natuurlijk niet achterblijven. 

Hoe vaak spelen jullie?

Onze spelers komen uit het hele land en spelen en trainen gewoon bij hun eigen club. Wij hebben geen vaste trainingslocatie en komen alleen bij elkaar als er een toernooi is, gemiddeld eens in de drie maanden. Eind mei gaan we bijvoorbeeld naar Parijs. Daar wordt 7 tegen 7 gespeeld. Misschien gaan we in juni ook naar de Euro Games in Boedapest. Maar het draait in het homovoetbal vooral om het WK. Wat dat betreft hebben we een beetje pech. Vorige keer was het in Sydney en deze zomer in Mexico. Dat is voor de meeste jongens te ver en duur. Ons belangrijkste doel is nu de Galibi Cup, van 31 augustus tot 2 september in Praag. Dan hebben we wel nog wat spelers nodig.

Hoe goed moet je zijn om mee te kunnen doen?

We zoeken wel een redelijk niveau. Je moet een bal aan kunnen nemen, kunnen passen, kunnen dribbelen. Maar je hoeft ook weer niet op topniveau te spelen. Als je in de vijfde klasse bij het eerste elftal speelt, ben je van harte welkom. Leeftijd maakt niet echt uit: het gaat absoluut om je voetbalkwaliteiten en je conditie. Voor iedere positie kunnen we spelers gebruiken, maar we zoeken vooral nog een goede keeper. Die mag zelfs hetero zijn! Daarnaast zoeken we nog een trainer met verstand van voetbal, liefst met minimaal een TC3-diploma. Wat we niet zoeken zijn mensen die nooit gevoetbald hebben en het bij ons willen leren. Dan is het niveauverschil te groot en dat is voor zowel de leerling als het team niet prettig.

Kun je wel op een andere manier meedoen als je niet kunt voetballen?

We zijn natuurlijk altijd blij met mensen die in de organisatie willen helpen. Ook extra sponsors zijn van harte welkom. GFC Amsterdam kan een heel professioneel initiatief worden. We willen ook zeker eens een toernooi in Nederland organiseren. Er zijn genoeg clubs die velden ter beschikking willen stellen. Ook de gemeente is enthousiast, al mogen zij ons niet sponsoren. Dat willen wij ook helemaal niet. Wij willen groot worden door de kracht van vrijwilligers en geen belastinggeld opslurpen.

Waarom GFC Amsterdam als de spelers uit het hele land komen?

Het oorspronkelijke idee was om een keer een toernooi in Amsterdam te organiseren. Daar is deze naam uit voortgekomen. Het is niet de meest creatieve naam. In Engeland en Duitsland heb je verschillende leuke en vaak dubbelzinnige namen. Wij hebben het bij GFC Amsterdam gehouden.

Bij korfbal zijn er altijd de grappen over gemengd douchen. Hoe gaat het er bij een homovoetbalclub in de kleedkamer aan toe?

Zoals bij elke voetbalclub. Er is geen orgie onder de douche, maar er worden wel grapjes gemaakt. In ons geval natuurlijk met een roze ondertoon. Er is ook al wel eens een romance ontstaan binnen ons team. Inmiddels zijn zij echter al wel uit elkaar. Maar het is de perfecte gelegenheid om een leuke jongen te ontmoeten. Bij ieder toernooi wordt een groot feest georganiseerd voor de deelnemers. Je kunt daar dus leuke internationale contacten opdoen en jongens ontmoeten die hetzelfde zijn als jij.

Doen jullie meer dan alleen voetballen?

Ja, we zijn echt een vriendenclub geworden. Dat was ook één van de bedoelingen van het initiatief. We gaan regelmatig stappen in de Reguliersdwarsstraat. En we kijken ook samen naar de grote wedstrijden. Het is gewoon een leuke groep van jonge gasten, twintigers vooral. Voor mij is het heerlijk om nu veel contact te hebben met homo's die net zo veel van voetbal houden als ikzelf!

Is GFC Amsterdam iets voor jou? Kijk dan op www.gfcamsterdam.nl en vul het contactformulier in. Afhankelijk van je woonplaats neemt één van de initiatiefnemers (Hamid, Michiel of Robert) dan contact met je op voor een kennismaking. GFC Amsterdam is ook te vinden op Facebook.