In haar eerste State of the Union verklaarde de kersverse presidente Joyce Banda van het zuidelijk Afrikaanse Malawi twee dagen geleden dat ’s lands ´Indecency & Unnatural Acts´-wetgeving welke homoseksualiteit strafbaar stelt op korte termijn teruggedraaid zal worden. Daarmee wordt Malawi het eerste Afrikaanse land sinds 1994 dat homoseksualiteit uit haar Wetboek van Strafrecht zal halen.

In Frankrijk kondigde de nieuw aangestelde socialistische premier Jean-Marc Ayrault het voornemen van zijn onlangs geïnstalleerde regering aan om de Franse wetgeving aan te passen opdat het huwelijk en adoptie voor LGBTI-individuen wettelijk geregeld zal worden. Daarmee lijkt de socialistische regering navolging te geven aan de verkiezingsbelofte van de recent verkozen President François Hollande om Frankrijk een inhaalslag op het gebied van LGBTI-rechten te laten maken.

In het Centraal-Amerikaanse Costa Rica hebben de twee vice-presidenten Alfio Piva en Luis Liberman eensgezind verklaard dat, wat hen betreft, homoseksuele koppels dezelfde rechten verdienen als hun heteroseksuele tegenhangers op het gebied van erfrecht, sociale zekerheid en het afsluiten van een lening. Over een eventueel erkennen van het homohuwelijk deden beide politici er het zwijgen toe.  

De conservatieve premier John Keys van Nieuw-Zeeland verklaarde een week geleden dat hij ´persoonlijk niet tegen het homohuwelijk is.´ Daar voegde hij echter aan toe dat er vooralsnog geen plannen bestaan om een wetsvoorstel daartoe in te dienen. Desalniettemin is de verklaring van Keys opmerkelijk. Nieuw-Zeeland erkent sinds 2005 het geregistreerde partnerschap voor homoseksuelen, welke door Keys´ sociaal-democratische voorganger Helen Clark is ingevoerd en waar destijds de conservatieve partij van Keys fel op tegen was.

In het Verenigde Koninkrijk lijkt er dan weer een heuse wedloop te zijn tussen Schotland en Engeland om als eerste het homohuwelijk te erkennen. De conservatieve premier David Cameron heeft herhaaldelijk zijn voornemen uitgesproken om het homohuwelijk uiterlijk in 2014 te erkennen. Zowat alle partijen in het Schotse parlement hebben hun steun voor invoering van het homohuwelijk in Schotland uitgesproken. Verwacht wordt dat het parlement volgende maand de erkenning van het homohuwelijk zal behandelen.

In Kroatië kondigde Premier Zoran Milanovic een week geleden aan dat zijn regerende Sociaal-Democratische Partij alles in het werk zal stellen om het geregistreerde partnerschap voor homoseksuelen in het Balkanland in te voeren. Daarmee lijkt de Kroatische premier gevolg te geven aan zijn verkiezingsbelofte de rechten van homoseksuelen in het land te verankeren. Milanovic sprak zijn hoop uit dat het Kroatische volk deze stap tot het verruimen van de vrijheden zal accepteren. De conservatieve oppositiepartij heeft inmiddels aangekondigd de premier op dit punt te bestrijden.

In Cuba, ten slotte, heeft ’s lands meest vooraanstaande seksuologe en LGBTI-activiste alsook de dochter van huidig president Raul Castro, Mariela Castro haar hoop uitgesproken dat het Cubaanse parlement dit jaar nog het homohuwelijk op het Caraïbische eiland zal legaliseren. Momenteel debatteren parlementsleden in Havana over de inhoud van een wetsvoorstel welke de rechten van LGBT op Cuba zal vastleggen.       

JD / Bronnen: BBC News / Pinknews / GSN / Queerty / Telegraph.co.uk