Cornelissen: “Als de Oekraïense politie niet in staat is veiligheid aan tachtig deelnemers van een gaypride te bieden, dan kun je betwijfelen of ze dat wel kunnen bij het aankomend Europees Kampioenschap. De andere mogelijkheid is  dat het een politieke keuze is. Dat is des te ernstiger.”
 
Vanaf ’s ochtends vroeg waren ultrarechtse jongeren op zoek naar de kleine groep deelnemers van de gaypride. Uiteindelijk kwamen zij erachter waar het geheime startpunt was en verzamelden zij zich daar. De politie in Kiev kon de veiligheid van de deelnemers niet garanderen en de organisatie blies daarop de Pride af. Bij de persconferentie waar dit bekend werd gemaakt wist een tegenstander met pepperspray de organisatie het zwijgen op te leggen en werden twee activisten ernstig mishandeld.

“Het is zeer teleurstellend dat in landen als Oekraïne de rechten van homo’s en lesbiennes tot zulke extreme weerstand leidt. Er is nog veel werk te verrichten om de cultuur van homofobie te doorbreken. Komende dinsdag debatteren wij in het Europees Parlement over een resolutie over homofobie in onder andere de Oekraïne en zullen we wat er vandaag gebeurd is scherp veroordelen".