Het weekend begon positief. Er was een delegatie van het Nederlandse politienetwerk Roze in Blauw om de Oekrainse politie te leren omgaan met diversiteit. Ellie Lust, hét gezicht van Roze in Blauw, sprak van bijzondere ontmoetingen met zowel de gay community als de politie.

Tegelijkertijd kwam er ook negatief nieuws binnendruppelen. De autoriteiten lieten vrijdag weten de veiligheid van de Gay Pride-betogers niet te kunnen garanderen. "Als de veiligheid van 80 man al niet gegarandeerd kan worden, hoe kunnen ze dan een Europees Voetbalkampioenschap beveiligen?", merkt iemand scherp op. 

De Pride
Er werd een geheime route gepland waar betogers omringd door politie en media de pride zouden gaan lopen. Het werd deelnemers ten strengste afgeraden om mee te lopen, een aantal dagen eerder in Georgie liep de eerste pride daar niet goed af en eindigde in een vechtpartij. 

De pride in Kiev was officieel gedoemd te mislukken toen bleek dat de geheime route was gelekt. Op de facebook-pagina van Gay-K schrijven Tim en Nicolaas: "Nog voordat de pride was begonnen werden homo's van de organisatie aangevallen met traangas en in hun gezicht getrapt. 500 gevaarlijke kozakken stonden verspreid door de stad klaar met zwepen om de pride met geweld uit elkaar te slaan. 2 mensen liggen in het ziekenhuis. Sprakeloos."

In dit filmpje is te zien hoe homofobe Oekrainers de bus uitstormen om de gay pride neer te slaan:

Het commentaar van Gay-K bij de foto: "Zo zag de eerste GayPride in Oekraïne eruit."

Foto: Gay-K 2012