Maar goed, de show. Drie presentatoren met een schandalig trage timing grapten zich de eerste tien minuten door maar niemand moest lachen. En net toen ik dacht: ‘mag het eerste liedje alsjeblieft komen?’ Begonnen we met Montenegro en dat was gewoon erger dan de presentatoren.

01. Montenegro
Een vadsige, vieze, zwetende man doet een dronkemansrap die niemand begrijpt. Ik werd hier een heel klein beetje boos van en als ze in Montenegro nog doen aan executies op marktpleinen hebben we een kandidaat.

02. IJsland
Volgens Dekker en Smit favoriet bij de Nederlanders en het zit in de finale maar ik snap dat niet. Een soort vage Riverdance folkloristische ballad die net iets te druk is en in een musical thuis lijkt te horen. Prima gezongen door een mevrouw met een Anky van Grunsven-gebit en een voor haar te jonge tegenspeler.

03. Griekenland
Tofik Dibi zou zeggen: BAM! Een knallend Grieks intro overtuigt meteen maar dan blijkt dat ze vocaal achterblijft en het refrein heel erg junior songfestival is. Gelukkig jengelt haar catchy riedeltje er steeds doorheen en net als je denkt: waar blijft de sirtaki? Dan komt ie! Achter op toneel stond heel subtiel in het donker een backing vocaliste en die had ze zoooo nodig! Geheide finaliste, maar geen winnaar.

04. Letland
Ze zingt dat ze geboren is in 1980, maar ziet er uit alsof ze dik in de veertig is. In Blaricum heb je een clubje Gooische vrouwen die geheel onterecht aan amateurtoneel doen. Daar moest ik heel erg aan denken bij dit bloedeloze stukje niksigheid. Leuk uitje en snel weer naar huis.

05. Albanië
In elk land zal in elke taal het busongeluk zijn uitgelegd maar toch vermoed ik niet dat deze mevrouw de finale haalt door de pity votes. Ze is gewoon een gewaagde vocaliste die in een raar futuristisch pakje elke klinker op een andere manier uit haar strot kan laten jengelen. Wel jammer dat er daarom van een liedje geen sprake meer was.

06. Roemenië
Een superblij braderieliedje dat op de CD bij mijn favorieten hoorde en wat live nog steeds de finale haalt maar oh oh oh wat kan deze mevrouw niet zingen. Na het tweede refrein deed ze zelfs haar oortje uit, waarschijnlijk omdat ze haar eigen stem hoorde. Pretentieloze vrolijkheid en een prima finaliste.

07. Zwitserland
Schiet me maar neer of lynch me ter plekke, maar ik vind dit lied dus echt wel lekker. Alleen die man zingt het zo afschuwelijk raar en staat er bij alsof hij een typetje is in een geflopte tekenfilmserie. Typisch gevalletje van eeuwig zonde. Ik begreep dat Lyss Assia mee had willen doen, die had de finale gehaald vanwege nostalgie. Dit niet.

08. België
Zei Jan Smit nou echt dat het België en Nederland in de finale zou kunnen zijn? Of leek het hem alleen leuk? Nou deze cliché-ballade was op CD al niet boeiend maar de live vertolking nekte de kansen volledig. Vals-achtig vanaf het begin en in de laatste minuut vrij duidelijk in de verkeerde toonsoort. Kansloze onderneming.

09. Finland
De grootste schande van de halve finale is de uitschakeling van Finland. Misschien niet het beste liedje maar wel een prachtige melodieuze bijdrage die vanaf de sfeervolle cello-opening tot het einde bleef boeiend. Ja okay, ze zag er uit als Ierse bosnimf en trok rare grimassen, maar ze had de finale verdiend.

10. Israel
Blije kibboetsrock waar niemand op zit te wachten. Er is geen Gaza-strook. Nee joh! We zitten lekker tussen de bananenbomen te inhaleren en maken een hippieliedje. 

11. San Marino
Een dokter, een piloot, een cheerleader en voor de andere backings hadden ze geen kostuums meer in San Marino. Leuk dat ze er zijn maar volstrekt kansloze bijdrage die je al tijdens het tweede refrein vergeten bent. Dat is op zichzelf al knap.

12. Cyprus
Het klinkt als een zomerhit waar we vijf jaar geleden al plezier van hadden en dus wordt Cyprus u dit jaar aangeboden door Corendon reizen. Hyperactieve vakantiedance waar niemand een hekel aan heeft maar we zitten er natuurlijk ook niet echt op te wachten.

13. Denemarken
Het hing er even om denk ik maar de Deense Avril Lavinge haalt de finale dankzij een lekker refreintje en een vrolijke trommelpot. Eigenzinnig, makkelijk en behoorlijk sympathiek.

14. Rusland
Niemand had dezelfde timing, niemand deed hetzelfde dansje en het leek alsof er elk moment uit een van de omaatjes een nog kleiner omaatje zou komen. De Russiche baboesjkas zijn met afstand de meest briljante inzending van dit jaar en gaan voor de winst in de finale. Come on and dance!

15. Hongarije
Hoe zeker kan je er staan als zanger? Van het begin tot het einde overtuigend en dus een terechte finalist. Het gaat natuurlijk nooit winnen, maar oh wat is het prettig als sterke muzikanten gewoon doen waar ze goed in zijn en een fijn liedje tot een goed einde weten te brengen. Hongarije bedankt.

16. Oostenrijk
Een gekke maar wel strak geproduceerde bijdrage die helaas bleef steken in een wel heel erg repetitief refrein. De gimmick werkte helaas al vrij snel uit en dan zijn drie minuten ineens best lang.  Paaldansen is een vak trouwens en ledlampjes in je doos geen feature. Wel leuk, niet goed genoeg.

17. Moldavië
Dit liedje kennen we al. Ovo Je Balkan van Milan Stankovic werd in 2010 dertiende en dat gaat Moldavië nog eens dunnetjes overdoen met een volstrekte sound-a-like. Is dat erg? Welnee joh! Dit is gewoon lollige onzin. De danseressen kunnen op commando een kano mimen. Superknap!

18. Ierland
De komende tien jaar gaat Ierland structureel Jedward insturen tot ze een keertje winnen? Van mij mogen ze. Vorig jaar achtste met ‘Lipstick’ en dit jaar zingen ze ‘ Waterline’. Een veel beter liedje eigenlijk, maar wel weer zo ongelofelijk songfestivallerig dat het tegen ze kan werken. Vrij okay gezongen en lang leve de rare sprongetjes!

De uitslag van de eerste halve finale zorgde voor weinig verrassingen. Ik had alleen IJsland willen ruilen voor Finland, maar wie ben ik he? Donderdag neemt Joan het op tegen knallers uit Zweden, Noorwegen en Servië. Pas op want die drie plaatsen zijn al vergeven. Of Joan uiteindelijk de finale kan gaan halen voor Nederland hangt af van hoe zuiver de vele ballads gaan klinken. Ik denk dat we meer hoop mogen koesteren dan voorgaande jaren maar zoals altijd wordt het weer een dubbeltje op zijn kant. Een indianentooi is leuk maar zes Russische oma’s zijn nog altijd vele malen leuker. Party for everybody, dance!

Robbert Jan Proos / Foto's: EBU

Door: Ierland, Denemarken, Moldavie, Rusland, Griekenland, Roemenie, Albanie, Cyprus, Hongarije, IJsland.