De boot die tijdens de komende Amsterdamse gay pride meevaart onder de naam 'University Pride' is een initiatief van studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA), Vrije Universiteit (VU), Universiteit Leiden, AMC en Universiteit Maastricht.

Het College van Bestuur van de UvA kwam vorige week in het nieuws nadat een woordvoerder meldde dat het CvB niet met de gay pride geassocieerd te willen worden. UvA Pride-voorzitter Laurens Buijs had het college om een financiele bijdrage van zo'n duizend euro gevraagd en daarnaast de bestuursleden uitgenodigd om op de boot mee te varen. Op beide verzoeken kreeg Buijs nul op het rekest.

UvA Pride is nu een tientjesactie gestart om alsnog mee te kunnen varen. 

VU
De voorzitter van Gryphus (VU), Mark Bokhorst, zit wat dat betreft in een luxe positie: "Wij krijgen jaarlijks een algemeen budget dat we kunnen gebruiken voor de zichtbaarheid en voor het organiseren van activiteiten. Dat we een deel van dat budget voor de boot gebruiken, is geen enkel probleem."

Bokhorst benadrukt dat Gryphus het bestuur van de VU niet heeft uitgenodigd. "Het is geen VU-boot, maar een gezamenlijke boot onder de noemer University Pride. Mocht dit een succes worden, dan zien we volgend jaar weer verder. Misschien kunnen we dan wel met een eigen boot meevaren. Dan is het een ander verhaal."