Het musicalavontuur begon in New York. Jeanine Tesori (muziek) en David Lindsay-Abair (tekst) kwamen al in 2002 bij elkaar om het idee uit te werken. Zes jaar later vonden de eerste try-outs plaats in Seattle waarna al snel werd afgereisd naar het beloofde land: Broadway.

Investering
De originele voorstelling, met onder andere Brian d’Arcy James als Shrek, werd 441 keer opgevoerd en ontving goede kritieken en zelfs meerdere Tony-nominaties. Maar de toenmalig duurste Broadway-productie ooit wist de investering niet volledig terug te betalen.

En vooral dat laatste ‘detail’ maakt Shrek de Musical misschien wel het spannendste project van Albert Verlinde Entertainment tot nu toe. Er is genoeg geschreven over de breuk met zakenpartner Roel Vente, maar het is overduidelijk dat Verlinde niet bij de pakken neer is gaan zitten. Met succesvolle shows als Ramses, Annie, Daddy Cool en de afscheidstournee van Liesbeth List gaat het Verlinde ontzettend voor de wind.

Maar dat betreft aanzienlijk kleinere producties. Shrek de Musical is het tegenovergestelde. Een musical waarbij het verhaal ondergeschikt is aan de production value. De details, de kostuums en vooral het waanzinnige decor stelen de show. En laat dat nou net het meeste geld kosten.

Ambities
Albert Verlinde en Jeroen Dona (directeur Albert Verlinde Entertainment) nodigden een legertje journalisten en prijswinnaars uit op een eendaagse trip naar het Londense West End om samen met de Nederlandse cast en crew de Britse productie van Shrek te bekijken. En zo bevonden we ons opeens in een vliegtuig naast Kim-Lian van der Meij (Fiona), William Spaaij (Shrek), Rogier Komproe (Donkey) en koning van de satire Paul Groot (Lord Farquaad). Leuke verrassing was dat The Voice Kids-winnares Vajen de rol van jonge Fiona gaat spelen.

Een cast met dergelijk grote namen brengt hoge verwachtingen met zich mee. Spaaij heeft zich bewezen in Mary Poppins en Ramses, Van der Meij en Komproe in Fame en Groot, vooral bekend van Koefnoen, schitterde onlangs in Spamalot.

De cast verraadt ook dat de Nederlandse productie meer wil neerzitten dan alleen een kindermusical. Wie de film kent, herinnert zich ongetwijfeld de dubbele laag die in de meeste grappen te vinden is, maar ook de referenties naar de hedendaagse pop culture en de knipoog naar vele sprookjes die we allemaal zo goed kennen. Denk bijvoorbeeld aan de grote boze wolf die als travestiet wordt neergezet, de liegende Pinokkio en de drie biggetjes met een Duits accent. Kim-Lian van der Meij zal als rockchick ongetwijfeld een stoere Fiona neer gaan zetten en Paul Groot heeft een komische timing die op het kleine, sarcastische lijf geschreven is van Lord Farquaad.

Farquaad
Lord Farquaad zal waarschijnlijk ook in de Nederlandse versie de grootste smaakmaker worden. “Ik hoopte al dat ze me voor die rol zouden bellen,” zegt Groot. “Toen ik de musical voor het eerst zag, had ik meteen een klik met Donkey en Farquaad. Maar voor Donkey ben ik niet geschikt.” Toen Groot daadwerkelijk gevraagd werd voor de rol was allerminst zeker of hij deze zou kunnen accepteren. Er moet immers nog een seizoen Koefnoen gemaakt worden, dat handig rondom de Tweede Kamerverkiezingen wordt uitgezonden. Na wat geschuif lukte het om beide in z’n agenda te schrijven.

Groot vindt het erg leuk om een vervolg aan zijn musicalavontuur Spamalot te geven op deze manier. “Het is een grote uitdaging. Zeker de muziek en het constant op mijn knieën lopen. Ik ben al thuis aan het oefenen met kniebeschermers van inline skates.”

Feelgood
“Ik ben blij om weer een feelgood musical te doen, na Ramses,” zegt hoofdrolspeler William Spaaij. Ondanks dat het z’n laatste interview van de dag is, praat hij met veel energie en enthousiasme over zijn rol als Shrek. “Mensen zullen vergeten dat ik het ben. Shrek is lomp van buiten maar van binnen eigenlijk heel lief. Alles gaat over de liefde. Ik denk dat mensen dat wel zien.”

Spaaij was net als de meegereisde journalisten niet onder de indruk van de West End-uitvoering. “Ik had heel erg het gevoel naar een woensdagmiddagvoorstelling te kijken, dat mag natuurlijk niet. Ik denk dat wij het beter kunnen. We hebben een heel goede cast met veel energie. Het past goed bij elkaar en iedereen geeft alles!” Paul Groot onderschrijft dat: “We hebben een uitstekende klik.”

Oktober
Of die klik zich gaat uitbetalen in bezoekersaantallen gaan we in oktober zien, als de musical in première gaat en voor onbepaalde tijd te zien is in het Amsterdamse RAI Theater. “Vanaf het moment dat ik las dat er een musical kwam, ben ik gaan jagen,” zegt Albert Verlinde. “Het is een leuke musical met heel veel humor en stevige grappen. En bovenal is het gewoon een stevig verhaal.”

Het wordt hoe dan ook een waanzinnig avontuur voor Verlinde. Als het decor en de props ook maar in de buurt komen van wat we in Londen hebben gezien, wordt de musical al de moeite waard. Voeg daar goed spel en een sterk script aan toe en Shrek kan naast het grootste risico ook het grootste succes worden van Albert Verlinde.

Kristiaan Schimmel / Fotocredits: Andy Doornhein

Kaarten voor Shrek de Musical zijn al in de voorverkoop. Klik hier voor meer info.