Als we alle tussenposes buiten beschouwing laten, zit Sade al zo'n 30 jaar in het vak. De doorbraak kwam in begin jaren '80 met klassiekers als Smooth Operator en Your Love is King. In 1985 volgen Sweetest Taboo en Jezebel.

Tot dusver heeft Sade zes studioalbums uitgebracht, waarvan het meest recente Soldier of Love is. Op Soldier of Love staan misschien geen keiharde radiohits, maar nummers als Be That Easy, The Moon and Sky en vooral In Another Time zijn in korte tijd uitgegroeid tot ware fan favorites. En terecht. Het is dan ook niet vreemd dat vijf van de tien nieuwe nummers worden uitgevoerd tijdens het concert. 

De muziek van Sade heeft de uitstraling dat deze het beste tot z'n recht komt in een jazz café of lounge bar. Dat maakt optreden voor zalen met 10.000 mensen best een uitdaging. Hoe blijf je twee uur lang boeien zonder dat het ten koste gaat van de kleinere nummers?

Visuals
Sade lost dat op met een schitterend beeldscherm dat achter de band hangt. Hierop wordt ieder nummer voorzien van visuals die perfect passen bij het gezongene. De beelden nemen je mee van het New York uit een film noir tot een schimmenspel in dansuitvoering. Het mooie aan de visuals is dat er nog genoeg ruimte voor verbeelding overblijft.

Dankzij de visuals verveelt het concert geen moment. Mindere nummers, zoals Love is Found, krijgen een extra dimensie. En dan is er nog het uitmuntende spel van de rest van de band en met name saxofonist Stuart Matthewman. Sade zelf zingt met het grootste gemak van de wereld en blijft een genot om naar te luisteren.

Naast de DVD krijg je ook een CD meegeleverd waar een selectie van de concertnummers op staan. Hierop is Smooth Operator een gemis, zeker door de sublieme uitvoering tijdens deze concertreeks. Maar zowel de DVD als CD zijn een aanwinst voor de meeste collecties. En zeg nou zelf, is er fijnere muziek voor een regenachtige zondagmiddag?

Sade - Bring Me Home live 2011 is vanaf vrijdag 8 juni te koop.

KS