U kunt er niet omheen: het EK voetbal vindt dit jaar plaats in Polen en Oekraïne. Jack van Gelder trapt in Krakau van uw belastingcenten open deuren in, politici vinden de behandeling van Julia Timosjenko ineens relevant en zeven jaar na haar vertrek uit GTST is vrouwtje Koblenko weer dagelijks op tv. Ik zal blij zijn als er gewoon gevoetbald wordt. Hoewel voor de echte fan natuurlijk het adagium 'club boven land' geldt, zou succes van het Nederlands elftal het kleurloze seizoen van mijn FC Utrecht misschien een klein beetje kunnen goedmaken.

Dat succes verwacht ik overigens niet, want het elftal is niet in balans. Alle kwaliteit is voorin te vinden. Daar hebben we meerdere luxeproblemen. Verdedigend zijn we echter niet beter dan Griekenland of Kroatië. Bondscoach Van Marwijk schijnt daarom hardop gevloekt te hebben toen Erik Pieters zich met een blessure moest afmelden. 

Niet hier al afhaken! Het is heel begrijpelijk dat u Erik Pieters niet kent. Dat heeft niets met uw geaardheid te maken.

Pieters is normaal gesproken de linksback van het Nederlands elftal, maar vult die positie alleen in omdat we echt niets beters hebben. Nu hij is weggevallen, heeft de bondscoach een groot probleem. Waarschijnlijk had hij minder hard gevloekt als een grote voetballer als Rafaël van der Vaart zich had afgemeld. Die zit toch op de bank omdat we meer dan genoeg keuze voor zijn positie hebben. Dat verschil in kwaliteit tussen de linies is het grote probleem van Oranje.

Van Marwijk moet nu een andere linksback kiezen. De opties: Jetro Willems (krap een jaar Eredivisie-ervaring), Wilfred Bouma (u en ik lopen hem er nog uit), Khalid Boulahrouz (als rechtsback al een zwakke schakel) en Stijn Schaars (een middenvelder die op zijn sterkste positie al drie man voor zich moet dulden). Aangezien er toch een noodoplossing moet komen, heb ik ook nog wel een idee: eenmanssloopbedrijf Nigel de Jong als linksback. Daardoor ontstaat er op het middenveld naast Van Bommel ruimte voor een creatievere voetballer als Van der Vaart.

Deze bondscoach durft dat echter niet aan. Hij kiest voor zo veel mogelijk defensieve zekerheid.

Maar juist omdat de verdediging zo zwak is, zou je vol op de aanval moeten spelen. We hebben nota bene de topscorers van de Premier League (Van Persie) én de Bundesliga (Huntelaar) in de selectie. Van Marwijk wil ze echter niet samen laten spelen. Laf, al valt het allang mee dat de bondscoach er na vier jaar eindelijk achter is dat de in het wilde weg dravende Dirk Kuijt niet in de basis hoort. Hooguit als linksback, zou ik zeggen.

Is een opstelling met vijf aanvallend ingestelde spelers naïef? Dat valt wel mee. Coryfeeën als Johan Cruijff en Jan Mulder willen er zelfs zeven opstellen. Van Marwijk kiest er echter maar vier. Ik hou mijn hart daarom al vast in de groepsfase, met aartsrivaal Duitsland en Angstgegner Portugal. Toch verwacht ik dat we de groep op het nippertje overleven. Daarna zou de kwartfinale tegen een lelijk eendje uit de zwakke groep A geen problemen mogen opleveren. In de halve finale wacht dan normaal gesproken Spanje (of als we de groep op wonderbaarlijke wijze hebben gewonnen: Frankrijk). Beide landen lijken me op dit moment te sterk.

Voor de KNVB is het toernooi bij het bereiken van de halve finales echter al geslaagd.

Dat is een Wolter Kroes-instelling die me niet bevalt. We zijn er weer bij en dat is pri-hi-ma. Niks ervan, alleen die beker telt. Maar die gaat gewoon weer met de Duitsers mee. De andere topfavoriet Spanje mist immers verdedigingsleider Puyol en topscorer Villa en is sowieso al een beetje over de top. Het jonge Duitse team dat twee jaar geleden vriend en vijand met prachtig voetbal verraste, is juist weer een paar jaar volwassener geworden. Behalve Nederland is Frankrijk de enige outsider.

Dat alles gezegd hebbende, moet ik u tot slot complimenteren met uw keuze voor Ibrahim Afellay als lekkerste speler van het Nederlands elftal. Verder heb ik op dat vlak tot mijn schaamte mijn huiswerk nog niet gedaan. U moet het dus in de eerste wedstrijden doen met de usual suspects Ronaldo, Fàbregas en Rosenberg. Tijdens het toernooi hoop ik met minder voor de hand liggende namen te komen. Nou vooruit, alvast één tip. Met Mario Götze heeft die Mannschaft plotseling een serieus te nemen aaibaarheidsfactor.

Roelof Smit

De verhouding tussen homo's en voetbal is een ingewikkelde, maar GAY.NL ziet tijdens het EK in Polen en Oekraïne genoeg reden om aandacht te besteden aan het edele balspel. Columnist Roelof, in het verleden nog eens redacteur bij een populaire voetbalwebsite, geeft net als in 2008 en 2010 in speciale bijdragen zijn inhoudelijke én relnichterige visie op het toernooi. Trek die sportbroekjes en witte sokken uit de kast, steek de fluit maar in uw mond en focus vooral op de bal!