"Na de val van het kabinet heb ik mezelf de vraag gesteld of ik nu opnieuw de afspraak kan maken met kiezers om nog vijf jaar op de zelfde wijze, op deze plek door te gaan met die missie. Het nakomen van zo'n afspraak neem ik zeer serieus. De laatste twee verkiezingen ben ik met zeer veel voorkeurstemmen gekozen. Ik heb altijd een echte volksvertegenwoordiger willen zijn, met een eigen mandaat. Dus ik voel een persoonlijke verantwoordelijkheid om een gemaakte afspraak met de kiezer na te komen. Hoewel ik nog barst van de energie en ideeën overstemde de honger naar iets nieuws dat de afgelopen weken steeds meer” , stelde Van der Ham (38) in zijn verklaring.

De aankondiging komt onverwacht. Vorige maand zei hij ter gelegenheid van zijn 10-jarige Kamerlidmaatschap nog tegen het ANP : "Omdat ik jong in de Kamer ben gekomen, ik was 28 jaar, heb ik nu het voordeel van een jonge leeftijd en veel ervaring. De leden gaan erover of ik een plek krijg op de lijst, maar ik ben weer kandidaat en zeer gemotiveerd”, zo zei hij toen.

D66-leider Alexander Pechtold is verbaasd: "Het besluit van Boris verraste mij. Ik vind het jammer dat hij de Kamer verlaat, maar na 10 jaar Kamerlidmaatschap kan ik alleen maar respect opbrengen voor zijn besluit. In die 10 jaar heeft hij een breed profiel opgebouwd, waarbij zijn vrijzinnigheid er steevast uitsprong. Het aantal initiatiefwetten waaraan hij werkte, toont hoe gemotiveerd hij was het gedachtegoed van D66 zoveel mogelijk in daden om te zetten.”

"Ik zal zijn inzet en zijn vaak scherpe inbrengen in de fractie missen”, benadrukt Pechtold. "Grote waardering heb ik ook voor de rol die Boris heeft gespeeld in de wederopbouw van de partij sinds 2006. Juist in die moeilijke periode kon ik en met mij de hele partij, op hem rekenen. Hij was, en is, nooit te beroerd het land in te gaan om onze lokale en regionale mensen te bezoeken. Het leverde hem een grote achterban in de partij en in het land op.”

Bron: De Telegraaf