D66 bevestigde donderdag dat Bergkamp op de concept-kandidatenlijst staat voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. De Gay.nl-columnist is de hoogste nieuwkomer op de lijst. 

‘Ik heb het voorzitterschap van het COC als een geweldige tijd ervaren, waarin we met elkaar veel hebben bereikt,’ aldus Bergkamp. ‘Ik zie het Kamerlidmaatschap als een unieke en eervolle kans om mijn maatschappelijke betrokkenheid nog breder in te zetten.’

COC-directeur Koen van Dijk: ‘Vera was een uitmuntende voorzitter voor het COC. Mede dankzij haar onvermoeibare inzet bereikte het COC de afgelopen jaren belangrijke resultaten, zoals verplichte voorlichting op school en een Kamermeerderheid tegen de weigerambtenaar. Ook achter de schermen was ze van grote waarde voor onze organisatie. We gaan haar betrokkenheid en warme persoonlijkheid missen.’

Bergkamp is voorzitter van COC Nederland sinds juni 2010. Daarvoor was zij twee jaar vice-voorzitter. De lezers van de populaire community website gay.nl kozen haar in december tot gay icoon voor het jaar 2011 wegens haar inzet voor LHBT-emancipatie.

COC Nederland is politiek ongebonden. Daarom doet Bergkamp vanaf donderdag 21 juni geen publieke optredens meer voor de belangenorganisatie en treedt zij binnenkort terug als voorzitter. De wervingsprocedure voor een nieuwe voorzitter wordt op korte termijn gestart.

Update: Inmiddels is bekend geworden dat Vera op een verkiesbare plek staat, ze staat 5e op de kandidatenlijst van D66.

Bron: COC