Mijn commentaar kenmerkt zich over het algemeen door primaire reacties en onaardige opmerkingen, meestal niet eens over de spelers maar juist over de volstrekt onnozele en hemeltergende ‘ik denk even hardop’ verslagen van met name Frank Snoeks. Ik heb mij wel eens eerder afgevraagd waarom die man zijn baan nog heeft, maar bij het afgelopen EK dacht ik verder dan slechts ontslaan. Ondragelijke pijn bezorgen en mensonterend martelen kwam meer in de buurt.

Niet alleen heeft de man de spectaculaire eigenschap om de meest onzinnige ‘weet-je-wat-ik-weetjes’ te vertellen zodat er geen enkele fractie van een seconde snoekloze stilte valt. Maar hij doet ook om de haverklap aannames over wat spelers denken en voelen om dat vervolgens een minuutje later als feit te gebruiken. Dus eerst zegt hij: ”Nou Van Persie voelt nu natuurlijk de priemende blik van Huntelaar op de bank en wordt daar vast zenuwachtig van.” En een minuut later schiet Van Persie over en zegt Snoeks: ”Zie je wel, dat is toch die blik van Huntelaar.”

En dan denk je :”Gelukkig komt nu eerst Wimbledon en Snoeks doet geen tennis.” Dat is correct, maar daar zetten ze dan weer regelmatig Marcella Mesker neer om mij grenzeloos mijn ogen met een vork uit hun kassen te doen prikken van ellende. Marcella weet namelijk altijd wat de speler voelt en als ze een duopresentatietje doet met Jan Siemerink vraagt ze ook altijd aan hem of hij het daar mee eens is. Siemerink luistert al jaren niet meer echt naar Marcella en zegt dan meestal: ”Dat zou kunnen.” En daar heeft hij helemaal gelijk in, het zou ook kunnen! Maar het kan net zo hard niet dus als Marcella denkt dat Djokovic een knipoog krijgt van zijn coach en Jan vindt dat kunnen dan is het niet zo dat hij daarom daarna een ace slaat!

Ik zet tegenwoordig het geluid uit en doe mijn eigen aannames. Dan zeg ik gewoon:”Cristiano Ronaldo geilt zo hard op de keeper dat hij vermoedelijk over gaat schieten omdat hij volstrekt hitsig achter de bal staat.” En als hij dan over schiet denk ik… “Zie je wel.” 

Robbert Jan Proos