Hier volgt alvast een voorproefje van wat de site te bieden heeft.

 

Charley Wilson en Cattle AnnieFoto van Charley Wilson, één van de bekendste 'outlaws' uit de Amerikaanse geschiedenis, met partner "Cattle" Annie. De in 1834 in het Verenigd Koninkrijk geboren Charley Wilson maakte carriere als notoir bandiet in de Amerikaanse Staat Oklahoma, en trok op met de 'Wild Bunch', een bende criminelen die eind negentiende eeuw een reeks bank- en treinovervallen op hun conto schreven en destijds zeer gevreesd werden. Pas toen Charley Wilson op 63-jarige leeftijd naar een rusthuis ging, werd bekend dat Wilson eigenlijk een vrouw was.

 

CrawfordFoto van 'Harry Leon Crawford', een schoonmaker in een hotel in de Londense buitenwijk Stanmore, begin 20ste eeuw. Crawford huwde in 1914 met de weduwe Annie Birkett, die drie jaar later spoorloos verdween. Kort voor haar verdwijning zou zij tegen een familielid hebben verklaard 'iets bijzonders' te hebben ontdekt over haar echtgenoot. Kort na de arrestatie van 'Harry Leon Crawford' op beschuldiging van de moord op zijn vrouw ontdekte men dat Crawford eigenlijk een vrouw en moeder was, genaamd Eugenia Falleni. Falleni zou reeds sinds 1899 als man door het leven zijn gegaan.

 

little mermaidNee, dit is geen foutje. Het verhaal van de Kleine Zeemeermin vloeit namelijk voort uit de harde afwijzing die schrijver en biseksueel Hans Christian Anderson ervoer, nadat hij zijn liefde had verklaard aan Edvard Collin. De heteroseksuele Collin was naar verluidt zwaar gedegouteerd van deze liefdesbetuiging aan zijn adres, en zou dit niet onder stoelen of banken hebben gestoken. Anderson schreef daarop het inmiddels wereldberoemde verhaal van de Kleine Zeemeermin, waarin hij de onmogelijkheid van zijn liefde voor Edvard Collin symboliseerde in de vorm van de onmogelijke liefde van een zeemeermin voor een mens.

 

Vintage LesbianLesbisch koppel, begin 20ste eeuw.

 

Julie D'AubignyAfbeelding van de 17de eeuwse Julie d'Aubigny, een biseksuele Franse operazangeres. en meesteres in het schermen. Als we de historische bronnen mogen geloven, dan was deze Julie d'Aubigny een soort van Lara Croft avant-la-lettre: Ze vocht niet minder dan tien duels op leven en dood, waarbij haar mannelijke tegenstanders steeds het onderspit moesten delven. Naar verluidt zou d'Aubigny het Sacrament hebben genomen, enkel en alleen omdat ze op deze manier toegang tot een klooster kon verkrijgen waar het object van haar begeerte, een non, zich ophield.

 

Amerikaanse soldatenTwee Amerikaanse mariniers, 1945.

 

Greenwich Village Drag Ball

In de jaren '20 van de 20ste eeuw werden in de hoogste kringen regelmatig decadente fuiven georganiseerd, waar de grenzen van de mannelijke en vrouwelijke identiteit opgezocht werden, en travestieten graaggeziene gasten vormden. Bovenstaande foto is genomen van de 'Greenwich Village Drag Ball', welke op Manhattan werd gehouden.

 

Wil je nog meer foto's uit lang vervlogen tijden zien, of kennis nemen van verschillende opmerkelijke levensverhalen van voornamelijk vrouwen die erin slaagden om in conservatieve westerse samenlevingen als man door het leven te gaan, aarzel dan niet om Fuck Yeah, Queer Vintage uit te checken.

 

JD