De oud-werknemer Paul Roche, die sinds 2006 bij het Londense kantoor van de Nederlandse ABN-Amro bank in dienst trad en jaarlijks een ton verdiende, stapte eind vorig jaar op omdat hij naar eigen zeggen dagelijks door zijn collega’s werd gepest.

Hoewel getrouwd en vader van twee kinderen, zou de uit Ierland afkomstige Roche steevast door zijn collega’s als ‘the only gay in the office’ zijn aangeduid, waarbij hem zou zijn aangeraden een snor te laten groeien ‘nu hij toch homo was’. Daarnaast zouden zijn collega’s Roche stelselmatig genegeerd hebben omdat hij geen Nederlands sprak, en zou hij hen vaak denigrerende opmerkingen over de Ieren hebben horen maken.

Roche stapte naar eigen zeggen op, nadat zijn verzoek om van bureau te wisselen door de managers van de afdeling werd geweigerd. Naar verluidt zou het bureau van Roche naast het bureau van de grootste aanstoker van de pesterijen hebben gestaan.

In zijn pleidooi voor de Londense arbeidsrechtbank afgelopen week betoogde Paul Roche dat hij zijn baan ten onrechte is kwijtgeraakt door discriminatie op grond van zijn vermeende homoseksualiteit en afkomst.

Lachen met homo's
In haar verweer heeft Laura McNair-Wilson, de advocate van ABN-Amro in deze zaak, toegegeven dat er onder de werknemers van het kantoor in de Londense City een levendige cultuur van ‘homofobe spot’ bestond die zich voornamelijk uitte in de kettingmails die op het kantoor intern werden verstuurd. De advocate gaf daarbij aan dat Roche echter deel zou hebben uitgemaakt van deze spotcultuur en een actieve rol zou hebben vervuld in de gewraakte kettingmails. Daarnaast zou Roche als werknemer volgens ABN-Amro nimmer een klacht wegens discriminatie hebben ingediend.

Momenteel beraadt de Londense arbeidsrechtbank zich over deze zaak. Niet bekend is wanneer een vonnis wordt geveld.

JD / Bronnen: Pinknews / Hereisthecity.com / Metro UK