In Oekraïne wordt naar verwachting op 3 juli a.s. gestemd over een nieuwe wet die 'propaganda' voor homoseksualiteit verbiedt. Op grond van deze wet wordt bijvoorbeeld ook het openbaar opkomen voor belangen van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) of het organiseren van een Gay Pride strafbaar.

De nood is hoog als deze wetgeving van kracht wordt, dan zullen LHBT-activiteiten niet meer kunnen plaatsvinden, omdat ze als 'promotie van homoseksualiteit' strafbaar zijn. Daarnaast zal voorlichtingsmateriaal over homoseksualiteit - bijvoorbeeld hiv/aidspreventiemateriaal - ook worden verboden.
 
Kiev Pride afgelast
Op 20 mei jl. kwam Oekraïne al in opspraak toen eerste Kiev Pride werd afgelast, omdat de politie de veiligheid van de Pride-demonstranten niet kon of wilde garanderen tegen een horde van agressieve tegendemonstranten. Na het aflasten van de Pride-demonstratie werden de organisatoren daarvan slachtoffer van homofoob geweld. De enige die in Oekraïne nog daadwerkelijk kan verhinderen dat de wet in werking kan treden is president Viktor Janoekovitsj. De president heeft zich de afgelopen weken echter in een veelzeggend stilzwijgen gehuld.
 
Oekraïense LHBT-activisten leggen zich niet neer bij deze situatie. Om het tij te keren en de druk op president Janoekovitsj op te voeren heeft het COC van haar partners van LiGA uit Mikolayiv in Oekraïne het verzoek gekregen om te demonstreren bij de Oekraïense ambassade in Den Haag. Namens COC Nederland zal bestuurslid internationaal beleid Eunice den Hoedt spreken.
 
‘Donkere wolken trekken samen over de LHBT-gemeenschap in Oekraïne', zegt COC-bestuurslid Den Hoedt. ‘De moedige Oekraïense LHBT-ers hebben onze steun nu meer dan ooit nodig. Toon je solidariteit en demonstreer met ons mee!’ Internationaal krijgt Oekraïne op dit moment veel aandacht, omdat het land medeorganisator is van het Europees Kampioenschap Voetbal. COC Nederland heeft ook opgeroepen de EK-finale zondag a.s. niet in Kiev, maar in Warschau te laten spelen.
 
Demonstratie tegen Oekraïnse anti-homowet 
Datum: vrijdag 29 juni 2012 
- vanaf 16.30 bij de Oekraïense ambassade, Zeestraat 78 te Den Haag 
- verzamelen vanaf 16.00 uur bij COC Haaglanden, Scheveningseveer 7 te Den Haag 
Na de demonstratie is er hier nog de gelegenheid om na te praten bij COC Haaglanden.

Bron: COC Nederland