De GGD richt zich op homoseksuele mannen, omdat zij volgens de statistieken een verhoogd risico hebben op deze vervelende infectie. Om de actie een beetje extra promotie te geven heeft de GGD besloten het de naam Gay Gay D meeggd te geven.

Hepatitis B kan leiden tot onder andere een verminderde werking van de lever. De infectie wordt ook wel 'silent killer' genoemd omdat iemand er jarenlang mee rond kan lopen zonder te weten dat hij of zij het heeft. De GGD vind het daarom belangrijk juist op grote evenementen als de Roze Maandag Tilburg aandacht te besteden aan de gevaren en inenting van Hepatitis B.

Volgens schatting van het Nationaal Hepatitis Centrum hebben ongeveer 100.000 Nederlanders hepatitis B of C zonder daar weet van te hebben. Deze wil het NHC de komende jaren ook duidelijk in kaart gaan brengen. Elk jaar overlijden er helaas nog 600 mensen aan. De leverziekte kan onder meer van moeder op kind worden overgedragen, bij onveilige seks of drugsgebruik. Ook een niet hygiënisch uitgevoerde tatoeage of piercing kan de ziekte mede veroorzaken.

 

RB