Jij hebt dit jaar als enige act een bespreking gehad met human rights activisten in Bakoe. Waarom?
Omdat het belangrijk is, en ik weet hoe ze zich voelen. Ik heb Marokkaanse roots, en ik heb situaties gezien waarin vrouwen niet dezelfde rechten hebben als de rest van de mensen, en homo's ook niet. Niet iedereen kan zomaar zeggen wat hij denkt. Dat heb ik altijd al frustrerend gevonden. Ik had die afspraken al een maand voordat ik in Bakoe arriveerde gemaakt, want ik vind dat wij, als mensen die het beter hebben, de verantwoordelijkheid hebben om te proberen te helpen. Ik kan niet een beetje langs een zwembad hangen met een biertje als ik weet dat mensen om me heen echt lijden. Zo werkt het niet voor mij. En ik hou er ook niet van als mensen uit hun huis gegooid worden, alleen zodat de regering een nieuw stadion kan bouwen om aan de rest van de wereld te laten zien. Het is echt overduidelijk dat we iets moeten doen. Dus heb ik internationale pers met me meegenomen, en ik heb de mensen daar hun eigen verhaal laten vertellen. Zodat ze een stem kregen. En op het moment dat je aan zoiets aandacht besteedt, kunnen er dingen gaan veranderen.

Het songfestival is enorm populair bij homo's door heel Europa. Wat vind je ervan dat het dit jaar werd gehouden in een land waar homorechten nog steeds onderontwikkeld zijn?
Ja, het is inderdaad best een gay evenement! En juist daarom vind ik het belangrijk dat het songfestival plaats heeft gevonden in een stad waar ze niet zo van homo's houden, of zelfs bang voor ze zijn. Ik was niet blij met de manier waarop sommige leden van de plaatselijke bevolking spraken over homo's, maar ik vond het belangrijk dat we daar waren. Want op die manier worden mensen gedwongen om te accepteren dat we bestaan, en dat we nergens heen gaan. Da's een geweldige statement. Ik kom uit een liberaal moslimhuishouden en ik ben in Marokko geweest, ook een moslimland. Ik weet dat wanneer mensen iets tegen homo's hebben, dat vaak komt door angst en gebrek aan begrip. En ook wel doordat ze geen homo's tegenkomen in hun dagelijks leven. Ze zijn bang op dingen die 'anders' zijn, en we zouden ze juist moeten laten zien dat we helemaal niet zo 'anders' zijn. We moeten gewoon zeggen 'luister, we zijn er nu eenmaal, en zo vreemd zijn we niet, we zijn fucking hetzelfde.' Jammer dat mensen anno 2012 dat soort dingen nog steeds niet begrijpen.

Je album komt in september uit, wat kunnen we daarvan verwachten?
Ik wil op het album twee werelden laten zien: de electronische wereld en de akoestische wereld. En die twee werelden samenbrengen. Dus niet echt een clubalbum, niet echt een akoestisch album, maar iets daar tussenin. En strijkers krijgen een prominente rol op het album. Euphoria komt er ook op in een akoestische versie. Het wordt allemaal erg dramatisch en dynamisch. Ik ben nogal een drama queen!

Tekst: Martijn Tulp

Naast het het volledige interview met Loreen vind je in het augustusnummer o.a. een interview met Sam Sparro, jongeren in discussie over tolerantie binnen de gayscene, 10 vragen aan Boris van der Ham en het volledige programmaboekje voor de Amsterdamse Gay Pride.

Volgende week is het nieuwe nummer van Gay&Night online te lezen via de Facebookpagina van Gay&Night. Vanaf 18 juli ligt het blad 'in de schappen' van ongeveer 250 adressen in Nederland, Antwerpen en Brussel, maar ook online te bestellen! Wil je de nieuwe Gay&Night gratis* bij jou thuis ontvangen, klik dan hier om het blad te bestellen!

De nieuwe Gay&Night is ook gratis te lezen via MagWorld, de iPad/Windows/Mac applicatie van tijdschriftenhandel AKO . KLIK! 'Like' Gay&Night op Facebook om het blad gratis te kunnen lezen op Issuu.com!

* je betaalt slechts € 1,95 verzendkosten. Maximaal één per bestelling. Verzending is rond 17 juli.


Loreen - Euphoria.