Lambert van NistelrooijIn de bewuste resolutie verwijst het Europese Parlement specifiek naar de sterk verslechterde situatie van lesbiennes in onder meer Kameroen, Liberia en Zuid-Afrika. In Kameroen werden begin dit jaar tien lesbiennes wegens praktiserende homoseksualiteit vervolgd en is ’s lands voorvechtster voor LGBT-rechten en advocate Alice Nkom herhaaldelijk met de dood bedreigd. In Liberia ijveren parlementsleden voor een verstrenging van de Liberiaanse wetten die homoseksualiteit strafbaar maken, waarbij lokale media een ware heksenjacht op LGBT-individuen hebben gecreëerd.

Ondanks de erkenning van het homohuwelijk, blijven lesbiennes en transgenders in Zuid-Afrika bovengemiddeld bloot staan aan geweld en verkrachting, waarbij de daders handelen vanuit de gedachte dat men op deze wijze het slachtoffer tot het heterodom kan ‘corrigeren’. Recentelijk nog werd het land opgeschrikt door de brute moorden op twee homorechten-activisten en een lesbienne in drie aparte incidenten.

Decriminalisatie
De resolutie van het Europese Parlement behelst eveneens een oproep aan alle landen in de wereld waar homoseksualiteit bij wet strafbaar is om deze wetten af te schaffen. Tot op heden is homoseksualiteit strafbaar in 76 landen, waarvan de helft zich op het Afrikaanse continent bevinden.

Daarnaast geeft de resolutie ook ruim aandacht aan positieve ontwikkelingen op het gebied van LGBT-rechten in Afrika. Zo prijst het Europese Parlement de Afrikaanse landen waar de overheden hebben aangegeven homoseksualiteit niet strafbaar te willen maken, de toegang tot gezondheidszorg voor LGBT hebben gegarandeerd dan wel hebben aangegeven homoseksualiteit op korte termijn uit het wetboek van strafrecht te halen. Specifiek worden in deze Kaapverdië, Gabon, Guinea-Bissau, Malawi, Mauritius, Rwanda, São Tomé é Principe, Zuid-Afrika, Swaziland en de Centraal-Afrikaanse Republiek genoemd.

Tegenstem CDA’er
In de uiteindelijke stemming werd de bewuste resolutie aangenomen met 33 stemmen voor en 24 stemmen tegen. Tegen de achtergrond van het negatieve stemadvies van de EVP-fractie stemden Europese christen-democratische parlementsleden verdeeld. Zo ging CDA-lid Esther de Lange tegen de EVP-richtlijn in en stemde zij voor de resolutie, terwijl haar partijgenoot Lambert van Nistelrooij een tegenstem heeft afgegeven.  

De animo onder de Europarlementariërs om te stemmen was trouwens zeer gering. Naast de twee genoemde CDA’ers, brachten slechts drie andere Nederlandse Europarlementariërs hun stem uit ten voordele van deze resolutie, zijnde Gerben-Jan Gerbrandy (D66), Marietje Schaake (D66) en Emine Bozkurt (PvdA). De overige Nederlandse verkozenen in het Europese Parlement hebben geen gebruik gemaakt van hun stem.

JD / Bronnen: Pinknews / VoteWatch.eu