Onder luid gejuich en aanmoedigingen van de massaal aanwezige toeschouwers, liep een vijfentwintigkoppige delegatie van de Ismaili Queers in de optocht van de Toronto Pride, waarin niet minder dan 158 groepen vertegenwoordigd waren. Volgens schattingen hadden een miljoen toeschouwers zich verzameld langs de lange route die zich door het centrum van Toronto baande.  

In een verklaring onderstreepte de woordvoerder van Ismaili Queer het belang van hun aanwezigheid op de Toronto Pride, waarbij deze werd beschreven als ‘een afspiegeling van de animo, de inzet en steun die er bestaat binnen de brede LGBTI- en islamitische geloofsgemeenschappen.’

Ismaili Queers

De Isma‘iliyya-geloofsgemeenschap maakt deel uit van de Shi’a-islam, en vormt na het Twaalver-Shi’isme de grootste gemeenschap binnen de Shi’a-tak. Islam kent algemeen beschouwd twee grote stromingen, waarvan het Soennisme de grootste is, gevolgd door het Shi’isme. De grootste groepen Isma‘iliyya’s bevinden zich in Pakistan, India en Centraal-Azië, met minderheden verspreid over het Arabische Schiereiland, de Levant en oostelijk en Zuid-Afrika. De voorbije decennia zijn verschillende Isma‘iliyya-gemeenschappen geëmigreerd en hebben zij zich gevestigd in de westerse wereld.  

Queer Ismaili werd opgericht in 2008 als belangengroep voor LGBTI-individuen uit de cultureel veelzijdige Isma‘iliyya-gemeenschap, en streeft naar bewustwording en acceptatie van LGBTI’s binnen zowel de Isma‘iliyya- als de LGBTI-gemeenschappen.  

JD / Bron: Fridae Asia