Gandhi (L) en Kallenbach (R)

Kallenbach, een in Duitsland geboren Zuid-Afrikaanse Joodse bodybuilder en succesvol architect, ontmoette Gandhi in 1904 in Zuid-Afrika en beide mannen zouden vrienden voor het leven worden.

Met zijn in 2011 verschenen biografie "Great Soul: Mahatma Gandhi and His Struggle With India" veroorzaakte biograaf en Pullitzer-winnaar Joseph Lelyveld enige controverse door te impliceren dat de nauwe vriendschap tussen Gandhi en Kallenbach allesbehalve platonisch zou zijn geweest. Zo valt in deze biografie te lezen:

'… Waarschijnlijk raakte Gandhi’s mannelijkheid slechts zelden opgewonden door naakte jonge vrouwen, daar de liefde van zijn leven een Duits-Joodse architect en bodybuilder was, genaamd Hermann Kallenbach, voor wie Gandhi zijn vrouw verliet in 1908. “Jouw portret (het enige) staat op de schouw in mijn slaapkamer”, aldus schreef Gandhi aan Kallenbach. “De schouw staat tegenover mijn bed.”

Om voor de buitenstaander onduidelijke redenen vormden watten en Vaseline voor Gandhi “een constante herinnering” aan Kallenbach, die mogelijk te maken hebben met de darmspoelingen die Gandhi geregeld op zichzelf toepaste.

Gandhi schreef aan Kallenbach “hoe jij volledig bezit hebt genomen van mijn lichaam. Dit is slavernij die zijn gelijke niet kent.” Gandhi had zichzelf en Kallenbach de respectievelijke bijnamen “Hoger Huis” en “Lager Huis” gegeven, en liet “Lager Huis” beloven “nimmer met lust naar een vrouw te kijken”. Beide zwoeren elkaar vervolgens “meer liefde, en nog meer liefde … een liefde” waarover beiden de hoop koesterden dat “die zijn weerga niet kent in de wereld”.'

Omdat Gandhi voor zijn dood de bulk van zijn correspondentie met Kallenbach heeft vernietigd, is weinig bekend over wat laatstgenoemde aan Gandhi heeft geschreven.

Een woordvoerder van het Indiase Ministerie van Cultuur heeft inmiddels ontkend dat men met de aankoop belastende informatie over Gandhi zou willen verdoezelen. ‘We hebben reeds een deel van de collectie in ons bezit, en wilden deze alleen maar aanvullen om meer te weten te komen over de levensfilosofie van Gandhi’, aldus de woordvoerder.

In de Indiase Hindustan Times wordt de aankoop en de wijze waarop echter als uiterst opmerkelijk aangeduid, omdat de Indiase overheid normaliter het beleid hanteert geen zaken te doen met veilinghuizen.

Volgens de BBC zullen de door de Indiase regering verworven collectie aan documenten ondergebracht worden in de Nationale Archieven van India.

JD / Bronnen: Huffington Post, FirstPost.India, Queerty, Wall Street Journal