Homofoob geweld Vandaag werd bekend dat een zestigjarige homoseksueel in de nacht van dinsdag op woensdag in het Parc d’Avroy te Luik is vermoord. Het park staat bekend als een cruising site voor homo’s. Inmiddels is een 35jarige verdachte uit de Oostkantons opgepakt, nadat deze zichzelf bij de politie heeft aangegeven. Naar verluidt zou hij hebben verklaard te hebben gehandeld uit wraak, omdat hij in zijn jeugd ‘door een homoseksueel zou zijn verkracht’. Betrokkene zou dinsdagnacht naar het park zijn getrokken, alwaar hij door het slachtoffer zou zijn aangesproken en orale seks zijn aangeboden. Daarop zou de 35jarige man uit Malmédy een hamer hebben bovengehaald en op het slachtoffer hebben ingeslagen.  

In diezelfde nacht werd een twintigjarige jongeman in de Oost-Vlaamse stad Gent het slachtoffer van homofoob geweld na een nachtje stappen. Na een uitgaansgelegenheid in het centrum van de stad te hebben verlaten, werd het slachtoffer gevolgd door drie jongemannen die zich aanvankelijk verbaal agressief naar betrokkene opstelden en verwijten over zijn geaardheid maakten. Kort daarna werd de twintigjarige Gentenaar fysiek aangevallen, waardoor hij blauwe plekken en schaafwonden heeft opgelopen en een aantal tanden heeft verloren. Nadat het slachtoffer de eerste hulp werd toegediend in het ziekenhuis, is aangifte tegen onbekenden gedaan.

Een week eerder werden in de nacht van woensdag op donderdag twee homoseksuele mannen van 35 en 55 jaar oud in elkaar geslagen in de Oost-Vlaamse stad Aalst. Na het verlaten van een café in de Stationsbuurt werden beide mannen aangesproken door twee mannen die hen vroegen of ze homo waren, wat zij bevestigden. Hierop werden de twee slachtoffers geslagen met stoelen en een biljartkeu. De man van 55 is niet opgenomen in het ziekenhuis maar zou wel arbeidsongeschikt zijn geraakt.

De verdachten die de twee slachtoffers hebben toegetakeld zijn Kevin en Dimitri D.N., twee broers uit Aalst. De mannen zijn 28 en 19 jaar oud. Na de mishandeling ging ze ervandoor op een brommer. De twee verdachten zijn aangehouden toen ze met hun kapotgeslagen handen bij het ziekenhuis aankwamen. Het zijn bekenden van de politie.

Inmiddels hebben verschillende getuigen verklaard dat Dimitri en Kevin D.N. "op zoek waren naar homo's" om ze rake klappen te geven.

Het Belgische Openbaar Ministerie behandelt de zaak als homofoob geweld. De advocaat van beide broers heeft in een verklaring medegedeeld dat er geen sprake is van homofobe motieven, en dat betrokkenen de feiten ‘betreuren’.

 

JD & CF / Bronnen: Belga, De Morgen, Zizo